Klimat.

2015-11-24 15:00
Franska soldater patrullerar i Paris efter terrorattacken. Bild: Francois Mori/AP
Franska soldater patrullerar i Paris efter terrorattacken.

Miljörörelser tänker trotsa förbudet och protestera i Paris

Efter beskedet om att demonstrationer förbjuds i Frankrike i samband med klimattoppmötet får miljöaktivisterna tänka om. Många är förstående över situationen, men uppmanar fortfarande till protester.
– Våra röster kommer inte att tystas, säger Nicolas Haeringer vid den franska avdelningen av klimatorganisationen 350.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Franska myndigheter meddelade i förra veckan att man förbjuder alla demonstrationer på offentliga platser i samband med klimattoppmötet COP21. Skälet är det förhöjda säkerhetsläget i landet, efter terrordåden i Paris. Beskedet har upprört många i miljörörelsen, eftersom hundratusentals människor väntades delta i de protester och demonstrationer som var planerade i den franska huvudstaden. Journalisten Naomi Klein antyder att man borde flytta eller ställa in mötet.

”UN must not let France cancel democracy at the climate summit. Either official meetings + full dissent, or neither”, skriver hon på sin Twitter.

Nicolas Haeringer, kampanjorganisatör vid den franska avdelningen av den internationella klimatorganisationen 350, uppmanar fortfarande folk att åka till Paris.

– Myndigheterna kan förbjuda demonstrationerna, men våra röster kommer inte att tystas. Även om det här beslutet gör det svårt för oss att gå vidare med våra ursprungliga planer, kommer vi att hitta ett sätt för folk att uttrycka sin röst för klimaträttvisan under klimattoppmötet i Paris, säger han i ett uttalande.

Förstår den allvarliga situationen

EU-parlamentarikern Linnéa Engström (MP) säger att hon förstår att de franska myndigheterna vidtar dessa åtgärder, med tanke på den extrema situationen.

– Men som grön måste jag säga att det är olyckligt att det inte kommer bli någon mobilisering på plats kring klimattoppmötet. Det behövs verkligen för att sätta press på processen. Och det är många som har planerat väldigt länge kring det här, säger hon till Dagens ETC.

Svante Axelsson, generalsekreterare på Naturskyddsföreningen, är inne på samma spår.

– Det är olyckligt att det har blivit så otryggt och jag beklagar situationen. Det är också olyckligt för klimatfrågan att man inte får det opinionstryck jag tror är nödvändigt. Risken finns att förhandlingarna får ett sämre resultat om man inte har en stark mobilisering vid den här konferensen, säger han och fortsätter:

– Men det finns också ett alternativt perspektiv, att situationen får de politiska ledarna att samla sig och känna ansvar inför framtiden. På det sättet kan man kanske hoppas att det kommer något positivt ur det hela, säger Svante Axelsson.

Greenpeace tror på påverkan

På Greenpeace Sverige tror man fortfarande att det finns goda möjligheter att göra sina röster hörda, trots de franska myndigheternas besked.

– Terrordåden i Paris är fruktansvärda. Konsekvensen blir också att det skrämmer människor från att vistas i det offentliga rummet, som ju är en förutsättning för demokrati och gemenskap. Det är precis motsatsen till vad världen behöver nu, säger Annika Jacobson, chef för Greenpeace Sverige.

Att flytta eller ställa in mötet, som Naomi Klein antytt, tror hon inte är aktuellt.

– Jag har inte tänkt i de banorna, utan tycker det är minst lika viktigt att våra röster hörs på andra ställen runt om på jorden. Just nu fokuserar Greenpeace i Sverige på att se till att de planerade demonstrationerna på hemmaplan blir lyckade.  Det är också viktigt att inte se COP21 som ett absolut möte där hela världen ska räddas i ett slag, det här är en pågående process. Det viktiga är egentligen vad som sker efter Paris, och att arbetet mot klimatförändringarna fortsätter framåt.

Demonstrationsförbud

Förra veckan kom beskedet att franska myndigheter förbjuder alla demonstrationer på offentliga platser, i samtliga städer i landet, i samband med klimattoppmötet. Skälet är den förhöjda säkerhetsnivå som råder efter terrordåden. Avgränsade arrangemang som konserter, seminarier och workshops berörs inte av förbudet. Sammanlagt planeras runt 2 000 olika aktioner i över 150 länder i samband med klimattoppmötet, som pågår 30 november – 11 december.

Tema

Klimatmötet i Paris

Artiklar