Klimat.

2016-11-10 15:15
På torsdag tar Polly Higgins emot Utstickarpriset för sitt "visionära ledarskap". Bild: Fran Monks
På torsdag tar Polly Higgins emot Utstickarpriset för sitt "visionära ledarskap".

Miljörörelsens rockstar: "Såg lucka i lagen"

Polly Higgins har kallats miljörörelsens rockstjärna och en av världens tio viktigaste visionärer. I dag tar hon emot Utstickarpriset för sitt "visionära ledarskap". För Dagens ETC berättar hon om sin hjärtefråga – en internationell lag mot ekocid.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Skördar minskar globalt, fler djurarter klassas som utrotningshotade, korallrev krymper, glaciärer smälter bort, den biologiska mångfalden möter ständigt nya hot. För att ta bara några av konsekvenserna av dagens globala livsstil och närsynta politik.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


Brittiskan och årets pristagare av Utstickarpriset Polly Higgins har en lösning på detta – att ställa de ansvariga inför rätta. De senaste fem åren har hon därför ägnat åt att arbeta för en internationell lagstiftning mot ekocid, brott mot naturen.

– Från min position som advokat kunde jag se att det fanns en lucka i lagen och såg behovet av verktyg för att kunna pröva bevis mot ekocid. Och egentligen handlar det bara om att länderna som skrivit på Romstadgan bestämmer sig för ett tillägg som gör det till ett internationellt brott, förklarar hon.

I första hand syftar hennes lagförslag till att 1) förbjuda orsakerna till massutdöenden, b) hindra framtida skador på naturen och c) förebygga både människoorsakade och naturliga ekocid som försvårar staters självstyre.

Samtal strandade

Ett sådant tillägg var på tapeten redan när stadgan utarbetades på 1990-talet, men samtalen strandade av oklar anledning och tillägget ströks ur slutdokumentet.

Steget till ett införande behöver dock inte vara så långt. Redan i dag slår Förenta Nationerna fast via sin deklaration om sociala rättigheter att var och en har rätt till "ständigt förbättrade levnadsvillkor", "vara tryggad mot hunger" och att åtnjuta "frihet från fruktan och nöd", formuleringar som i högsta grad har bäring på miljö- och klimatfrågan.

I september meddelade också Internationella brottmålsdomstolen ICC att de framöver kommer att inkludera åtal för brott som innebär miljöförstörelse och exploatering av naturresurser inom ramen för brott mot mänskligheten, något som Polly Higgins välkomnar.

– Nästa logiska steg är att kriminalisera ekocid, säger hon.

Tandlös domstol

Å andra sidan har ICC kritiserats för att vara tandlös, samtidigt som exempelvis USA, hem för många av de mest miljö- och klimatovänliga företagen, sedan tidigare meddelat att de inte ställer sig under domstolens jurisdiktion.

– Det som måste till är en tydlig process för hur lagen antas, att fler länder skriver under stadgan och att ekocid prioriteras i just utvecklingsländer. De flesta åtal för ekocid skulle väckas mot företag från västvärlden som verkar i utvecklingsländer, är Polly Higgins lösning på hur den internationella domstolen ska vässa sitt bett.

Vad tycker du själv är det största hotet mot vår gemensamma framtid?

– Business as usual. Men det kommer inte längre att vara ett alternativ så fort en ekocidlag antagits.

Vilket är det svåraste problemet att lösa när en lag väl är på plats?

– Det återstår att se.

Och förresten, du ska ju ta emot Utstickarpriset också. Hur känns det?

– Förtjusande!

Polly Higgins

Polly Higgins är föreläsare, advokat, prisbelönt författare samt hedersdoktor vid Lausanne Business School.

Utstickarpriset delas ut av Polarbröd som ett erkännande av modiga människor som går sin egen väg. Människor som visar hänsyn och handlingskraft, nytänkande och uthållighet. Vinnaren av Utstickarpriset belönas med värdet av 100 gram guld.

En fördel som nämnts med en lagstiftning om ekocid är att klimatförändringarna angrips redan vid källan i stället för i utsläppsledet. Lagstiftningen syftar också till att ge stöd åt investeringar i hållbar innovation och cirkulär ekonomi.