Klimat.

2018-02-16 15:23
Bild: TT bild

Miljöministern kräver att statliga aktörer lämnar Svenskt flyg

– Jag kan inte acceptera att staten är med och finansierar en organisation som har samma inställning till klimatfrågan som Donald Trump.
Det säger miljöminister Karolina Skog till DN med anledning av Svenskt Flyg-företrädare kallat forskningsresultat om flygets klimatpåverkan för ”alternativa fakta”.

Det är i en video som ligger uppe på Svenskt flygs hemsida som branschorganisationens generalsekreterare Henrik Littorin säger att experterna bakom rapporten ”Utsläppen från svenska befolkningens internationella flygresor” har en agenda att begränsa flyget. Vidare kallar han rapporten – som är författad av ledande forskare från Chalmers och KTH på uppdrag av Naturvårdsverket – för ”alternativa fakta” och ”hittepå”.
Det har fått miljöminister Karolina Skog (MP) att reagera.

– Jag menar att uttalandet passerar anständighetens gräns. Det är en retorik som i det närmaste påminner om Donald Trumps klimatförnekande och jag kan inte acceptera att staten är med och finansierar en organisation som har samma inställning till klimatfrågan som Donald Trump, säger Karolina Skog till DN och tillägger:

– Därför menar jag att både Swedavia och Luftfartsverket borde lämna Svenskt Flyg omedelbart.

Kommer inte att lämna
Såväl statligt ägda Swedavia och Luftfartsverket är medlemmar i Svenskt flyg, och hittills har företrädare för dem båda har hittills sagt att de inte kommer att agera efter miljöministerns direktiv.

– Gör dom inte det, tycker jag och Miljöpartiet att regeringen ska använda direktiv och den ägarstyrning som vi har tillgång till. Men det får bli en senare diskussion, säger Karolina Skog till DN.

DIGITAL PRENUMERATION

FÖRSTA MÅNADEN GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första månaden. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Beställ” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter