Klimat.

2018-01-11 16:35
I Storbritannien är det förbjudet att tillverka kosmetiska produkter som sköljs av och som innehåller mikroplaster. I juli blir det även förbjudet att sälja produkterna i landet.  Bild: Marko Säävälä/TT
I Storbritannien är det förbjudet att tillverka kosmetiska produkter som sköljs av och som innehåller mikroplaster. I juli blir det även förbjudet att sälja produkterna i landet.

Mikroplast förbjuds i Storbritannien

I veckan blev det förbjudet att tillverka kosmetiska produkter med mikroplaster i ­Storbritannien och i juli träder ett förbud mot försäljning i kraft. Även Sveriges regering har talat om förbud mot mikroplaster – men här har arbetet inte kommit lika långt.

”Vi jobbar just nu på en förordning”, säger miljöminister Karolina Skog (MP).

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Sedan i tisdags är det i Storbritannien inte längre lagligt att tillverka kosmetiska produkter som sköljs av och som innehåller mikroplaster. I juli blir det förbjudet att sälja produkterna i landet. Det brittiska förbudet har varit på gång länge och ses av landets miljöorganisationer som ett steg framåt, även om många fler åtgärder behövs. Även i Sverige har regeringen talat sig varm om att minska mängden mikroplaster, och arbetet för att få fram en ny lagstiftning på området pågår.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


– Det går framåt. Vi arbetar nu på en förordning som liknar det som görs i Storbritannien, säger miljöminister Karolina Skog.

Hur prioriterat är det här arbetet?

– Det är otroligt högt prioriterat. Mikroplaster har seglat upp som ett stort problem över hela världen. Det har kommit många nya forskningsrön, bland annat har det visats att mikroplaster finns i alla vatten i hela världen – i alla hav, alla sjöar, alla bäckar och floder. Vi lär få allt mer kunskap om hur naturen påverkas, men redan nu vet vi att marina djur äter mikroplaster i tron att de är mat, trots att de inte får någon näring av dem.

5 000 miljarder plastbitar

Andra studier har visat att det finns fem tusen miljarder plastbitar i världens hav, varav mikroplast från kosmetika- och rengöringsprodukter är bland de enklaste att förebygga, enligt Guardian.

Hur stor skurk är Sverige när det gäller utsläpp av mikroplaster?

– Vi är ett land som konsumerar mycket och utsläpp av mikroplaster är en konsekvens av konsumtion. Men jämfört med andra länder har vi kommit långt med avfallssortering och -rening, säger Karolina Skog.

Hur viktigt är det att Sverige är i framkant när det gäller
sådana här frågor?

– Vi är i framkant i frågor som gäller avfall, men vi har också möjligheten att ta en ledarroll i hanteringen av plast. Vi kraftsamlar inom forskning och produktutveckling, vilket gör att det finns möjlighet för oss att hitta svar om hur vi uppnår en hållbar användning av samt hittar alternativ till plast.

Karolina Skog säger att den största enskilda källan till utsläppt mikroplast är däck.

– Där finns ingen snabb lösning, men forskning på området pågår.

– Det är viktigt att vi jobbar brett med de här frågorna. Naturvårdsverket utreder just nu mikroplast i kosmetika, i däck och i konstgräs, samt hur mycket som förekommer i vårt dricksvatten.

Mikroplast

Mikroplast är ett samlingsnamn för plastbitar som är mindre än fem millimeter. Namnet täcker både plastpartiklar som skapas i den storleken – bland annat för kosmetiska produkter – och plastpartiklar som kommer från större plastbitar.

Forskning pågår på många håll i världen om mikroplastens påverkan på naturen. Bland annat har forskningen visat att många olika sorters marina djur äter eller andas in små plast-partiklar.