Klimat.

2020-09-21 15:21
Vattennivån i flera av Nepals sjöar stiger till följd av Himalayas smältande glaciärer. Bild: Shutterstock
Vattennivån i flera av Nepals sjöar stiger till följd av Himalayas smältande glaciärer.
Puffetikett
Dagens ETC

Många glaciärsjöar riskerar att brista i Nepal

Ett stort antal sjöar i Nepal riskerar att rämna på grund av stora mängder vatten från ­Himalayas smältande glaciärer, visar en ny rapport. Samtidigt har det bara genomförts åtgärder för att minska vattenmängden i två av alla hotade glaciärsjöar.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Rapporten har sammanställts i samarbete mellan det regionala institutet ICIMOD och FN-organet UNDP och innehåller en granskning av tillståndet bland över två tusen glaciärsjöar i Nepal. I samband med lanseringen av rapporten avslöjades att det finns 47 sjöar i regionen som löper hög risk att brista – vilket skulle kunna leda till förödande översvämningar i Nepal.

Orsaken till de ökande vattenmängderna i sjöarna är att isen på världens högsta berg smälter allt snabbare i takt med de stigande temperaturerna.

– Den här vetenskapliga rapporten är en varningssignal om de potentiellt farliga glaciärsjöarna. Nu krävs investeringar för att minska bristnings­risken samtidigt som vi behöver klimatåtgärder för att begränsa den globala uppvärmningen, säger David Molden, generaldirektör vid ICIMOD, i ett uttalande.

Höga kostnader

Vid de två sjöar där åtgärder satts in för att minska vattenmängderna har kostnaderna varit mycket höga, samtidigt som det finns frågor kring hur långsiktigt hållbara insatserna är. I sjön Tso Ropa sänktes vattenmängden redan för 20 år sedan efter att forskare hade varnat för att sjön stod inför en akut risk att brista. Då lyckades man få ned vattennivån med tre meter, till en stor kostnad som främst finansierades av Nederländerna. Nu varnar dock forskare för att sjöns vattenmängd måste minskas betydligt mer, för att undvika risken för att den ska brista.

Kritiserat projekt

Den andra insatsen gjorde vid sjön Imja i närheten av Mount Everest för fyra år sedan, i samarbete mellan den nepalesiska armén och internationella organ. Vid tiden kritiserades dock projektet för att vara en dyr uppvisning som genomfördes i närheten av en stor turist­attraktion. Kritiker menade att det fanns andra glaciärsjöar som var i betydligt större behov av åtgärder eftersom hoten från dessa var mycket större.

Ökat antal sjöar

Tidigare studier från ICIMOD har visat att i ett bästa scenario kommer en tredjedel av all snö och is i Himalaya att smälta under detta århundrade. Nya studier tyder dock på att utvecklingen går snabbare än så, och dessutom är accelererande.

Detta har i sin tur ökat antalet glaciärsjöar i de nepalesiska delarna av Himalaya, och deras storlek.

Enligt den nya rapporten har det sedan 1977 vid 26 tillfällen inträffat översvämningar i Nepal efter att glaciärsjöar rämnat. Men i bara 14 av fallen handlade det om sjöar som var belägna inom landet. Det belyser behovet av att utveckla regionala system för tidiga varningar. I synnerhet gäller det glaciärsjöar som är belägna i Tibet i när­heten av floder som löper vidare ner i Nepal.

800dagar