Klimat.

2017-09-20 12:30

Malena Ernman: 11 tips - så kan du rädda klimatet

Miljöhjältarna osynliggörs av vårt samhälle. Synliggör dem!

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

1. Åk mindre bil

Bild: Gorm Kallestad/scanpix

Bäst är ingen bil alls. Näst bäst är att använda sin befintliga bil så lite som möjligt. Men om du ska skaffa en ny bil (jo, det säljs fler bilar än någonsin i världshistorien just nu. Och det är nästan BARA diesel och bensin som gäller …) så köp en elbil eller vätgasbil.

Elbilen finns idag och fungerar hur bra som helst. När du byter till elbil så bidrar du också till att bygga ut en ny infrastruktur som möjliggör övergången bort från det oljeberoende samhället.  Och det gäller inte bara bilen – dra ner på allt som drar bensin så klart.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


2. Bli vegan

Bild: Jessica Gow / TT

Kan du inte bli vegan, bli vegetarian (som jag). Kan du inte bli vegetarian så ät kyckling och fisk. Nöt och lamm har störst klimatavtryck. Om du inte är beredd att sluta helt så dra ner på konsumtionen och ät svenskt, ekologiskt kött. Stöd och gynna det ekologiska, lokala jordbruket. Följ odlingssäsongen och köp så närproducerade varor som det går.

3. Organisera er. Skapa opinion

Bild: Richard Drew/AP

Twitter styr nyhetsflödet och nyhetsflödet styr opinionen, vare sig vi vill eller inte. Så skaffa ett konto. Eller gör som en högerextrem skulle göra – skaffa 25 konton.

Att sluta äta kött är att skapa opinion. Att sluta flyga är en politisk handling. Men det räcker inte. Eftersom för varje vegan, för varje elbil, för varje solpanel och för varje människa som ställer bilen eller slutar flyga så finns det alltid en ny stadsjeep, en brasiliansk oxfilé, en Thailandresa, en vattenskoter eller shoppinghelg på Manhattan. Valfrihet är ett ekologiskt nollsummespel. Vårt hopp står till en bred folkrörelse som är beredd att ta eget ansvar tills politiker och näringsliv är redo att sätta vår framtid före nuet.

4. Byt till gröna elavtal

Bild: Henrik Montgomery / TT

Helst vind och solel. Stöd elbolag som återinvesterar vinsten i förnybar el. (Jodå, de finns.)

5. Bli elproducent

Skaffa solpaneler eller hyr ut ditt tak till ett elbolag om du har möjlighet. I Tyskland kommer snart tio procent av elen från solen. I Sverige är det 0,2 procent ... Det är dags att hoppa på tåget.

6. Handla smart

Bilder:  Henrik Montgomery / TT

Köp bara kläder och saker du behöver. Köp det också helst på secondhand. Låna, spara, byt.

7. Sluta flyga

Bild: Johan Nilsson / TT

För väldigt många svenskar är flygandet vårt i särklass största klimatavtryck. En enda flygresa kan radera 20 år av noggrant källsorterande, enligt forskning från Lunds universitet. En tur och retur till New York för en person i ekonomiklass motsvarar att konsumera över 100 kg nötkött … Att sluta flyga kommer inte bara förändra ditt liv – det kommer också förändra vanor och vardag för människor i din närhet. Det kommer ge ringar på vattnet och på sikt tvinga fram nya hållbara lösningar för vårt sätt att resa. Men fortsätt res! Åk tåg, elbil eller buss. Res långt och långsamt.

8. Lev mer lokalt

Klimatkrisen innebär också oändliga möjligheter. Att vända centraliseringstrenden är en av dem. Låt hela Sverige leva. Det finns inte en enda del av vårt fantastiska land som inte skulle kunna erbjuda oss allt det vi behöver och mer därtill.

9. Små insatser gör skillnad

Gör allt det enkla och självklara som ingen enda människa kan motsätta sig. Ni vet allt sådant där som till och med politiker och miljöprofiler vågar säga högt i tv: källsortera, kompostera, sluta använda plastpåsar, flaskvatten, och ta ett rejält krafttag kring problemet med matsvinn. Köp mindre, släng mindre och ät sådant som gått ut så länge det smakar bra.

10. Spara smart

Bild: Fredrik Sandberg / TT

Byt till grönt sparande. Ställ krav på bankerna.

11. Synliggör miljöhjältar

Kom ihåg att de verkliga miljöhjältarna inte är sådana som jag.

De verkliga miljöhjältarna finns överallt. Men vi ser dem inte. För vi väljer att fortsätta hylla en livsstil som riskerar att göra stora delar av planeten obeboelig inom vår egen livstid. Vi väljer att fortsätta lyfta fram den stora och den starka.

Allt som vi förknippar med framgång är relaterat till styrka. Till dyra bilar. Till stora hus. Till resor. Till mat. Till lyx. Och framför allt – till flygplan.

Miljöhjältarna osynliggörs av vårt samhälle. Synliggör dem!