Klimat.

2020-06-23 12:10
  • Planerna på att bygga ut Arlanda drogs nyligen tillbaka. Foto: TT
    Planerna på att bygga ut Arlanda drogs nyligen tillbaka.
  • ”Att försöka styra statens bolag via riksdagen känns både oseriöst och populistiskt”, säger Lorentz Tovatt, MP. Bild: Lars Pehrson/SvD/TT
    ”Att försöka styra statens bolag via riksdagen känns både oseriöst och populistiskt”, säger Lorentz Tovatt, MP.
Puffetikett
Dagens ETC

M samlar stöd mot Arlandaplaner – MP: De har kapitulerat för flyglobbyister

”Oseriöst” och ”populistiskt”. Det är vad Miljöpartiets Lorentz Tovatt anser om att M och SD skakat fram en majoritet i riksdagen för att tillkännage för regeringen att utbyggnaden av Arlanda måste fortsätta. Men besvikelsen på C och L är ännu större.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Moderaterna har via finansutskottet lyckats samla stöd i riksdagen för att göra ett så kallat tillkännagivande till regeringen om att Arlanda ska byggas ut enligt tidigare plan, det vill säga stick i stäv med den uppgörelse där Miljöpartiet och Socialdemokraterna kommit överens om att sätta denna utbyggnad på paus.

Lorentz Tovatt från Miljöpartiet, som varit drivande i frågan om att inte bygga ut Arlanda med ytterligare en landningsbana, anser att M:s styrkeuppvisning bara kan kallas ”oseriöst”.

– Ja, inte minst i dessa tider vi lever i, med två kriser: klimatet och corona. Bägge pekar på att det inte finns något som helst skäl att bygga ut Arlanda. Och att försöka styra statens bolag via riksdagen känns både oseriöst och populistiskt, säger han.

Ingen överraskning

Det kommer inte som någon överraskning för honom att M och Sverigedemokraterna är de partier som drivit på för att ge regeringen ett tillkännagivande. Däremot att två av de övriga borgerliga partierna hakar på.

– Att Liberalerna går med på detta är överraskande med tanke på att de gjort allt som står i deras makt för att förhala höghastighetsbanorna och nu i stället oseriöst är villiga att slänga iväg tiotals miljarder på en fördubbling av flygandet på ett Arlanda som redan är tillräckligt stort, säger han.

– Men det är minst lika allvarligt att Centerpartiet, som kallar sig grönt, inte ser några problem med att fördubbla kapaciteten på en flygplats som redan idag orsakar stor klimatskada.

I sin reklam om omröstningen i riksdagen skriver M att ”ett 4-procentsparti inte ska få hindra hela Sveriges tillväxt”. Hur reagerar du på det?

– På ett sätt är det väl smickrande att de erkänner vår betydelse för svensk politik, men i övrigt är det förstås löjligt. Vi har en svensk höger som är usel på klimatpolitik och det här är ytterligare ett bevis för det. De har kapitulerat för flyglobbyister och andra intressen än klimatet.

M: Behövs tillväxt och jobb

När Dagens ETC når Elisabeth Svantesson, ekonomisk-politisk talesperson för M, svarar hon att det snarare är MP som kapitulerat för klimatutmaningarna.

– Vi ska ställa om flyget för att få ned utsläppen, men inte lägga ned. Tillväxt och en grön omställning kan, och bör, gå hand i hand. Och för att kunna investera i en grön omställning i olika branscher behöver Sverige en stark tillväxt. Då kan politiken inte lägga sig platt för Miljöpartiet i en så viktig fråga.

Det är ju ett tillkännagivande ni och SD nu pressar fram. Men ett sådant är ju inte bindande för regeringen att tillgodose. Så vad har stoppats?

– M, C, L, KD och SD är överens om att fortsatt utveckling av Arlanda är viktigt för att rädda jobb i Sverige och för vår tillväxt. Och att politiska beslut inte ska stoppa en utbyggnad. Regeringspartierna är i minoritet i Sveriges riksdag och måste ta hänsyn till beslut som fattats av majoriteten. Allt annat vore odemokratiskt.

Fakta

Det var i finansutskottet som ett förslag från M och SD om att till regeringen tillkännage ”vikten av att Arlandas fortsatta utveckling inte stoppas genom politiska beslut” fick stöd av KD, L och C.

I morgon onsdag väntas riksdagen rösta igenom ett tillkännagivande till regeringen där de alltså uppmanas att fortsätta utbyggnaden av Arlanda. Regeringen är dock inte bunden att tillgodose tillkännagivanden men praxis är att göra det.

I december 2019 publicerade Världsnaturfonden WWF en rapport som visade att Arlanda kan ta över flygtrafik från Bromma flygplats utan att en fjärde bana byggs.