Miljö.

2017-09-07 11:00
Apor i Machia-parken i Bolivien. Parken har blivit en tillflykt för för djurlivet i Amazonas. Bild: Mats Andersson / TT, Ap
Apor i Machia-parken i Bolivien. Parken har blivit en tillflykt för för djurlivet i Amazonas.

Lidl bidrar till att skogar skövlas

Ett flertal europeiska bolag bidrar till att förstöra ett stort regnskogsområde som sträcker sig över Argentina, Bolivia och Paraguay.

 

Chaco, som området heter, är det som för närvarande skövlas allra snabbast i världen.

Det är den brittiska frivilligorganisationen Earthsight som varnar för att 2 000 kvadratkilometer av Chacos skog kommer att försvinna i år. Det motsvarar lite mer än halva Gotland.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Brinner långsamt

Förutom att skogen avverkas för att ge plats för betande köttkor utgör också världens hunger på träkol en fara. Skogens träd är nämligen perfekta för produkten. Träet brinner långsamt och ger ifrån sig lite rök.

Enligt Earthsight hamnar en stor del av Chacos träd i träkolsförpackningar i EU och USA. Bland de kedjor som säljer kolet återfinns tyska Lidl och spanska Carrefour.

Hittills verkar inte Lidl­butiker i Sverige ha sålt det aktuella träkolet, men där­emot har sändningar av det gått till Danmark, Tyskland, Spanien, Storbritannien, Polen, Nederländerna, Grekland och Italien.

Motsvarar 30 ­fotbollsplaner

Paraguay är en av världens fem största exportörer av träkol. Enligt Earthsight är landets största träkolsföretag Bricapar delägt av en skandalomsusad minister i landets regering.

En yta motsvarande 30 fotbollsplaner skövlas dagligen för att producera träkol till den europeiska marknaden.