Klimat.

2017-11-27 14:15
”Det levande ljuset” behöver inte kopplas in i ett vägguttag utan hämtar sin energi från växtens fotosyntetiska process. Bild: Livilng light
”Det levande ljuset” behöver inte kopplas in i ett vägguttag utan hämtar sin energi från växtens fotosyntetiska process.

Levande lampa hämtar kraft från naturen

En nederländsk designer och uppfinnare har tagit fram en lampa som drivs helt och hållet på energi från en levande växt. Och även om tekniken ännu bara kan producera små mängder elektricitet är uppfinnaren Ermi van Oers ambitiös med sitt projekt.
”Potentialen är enorm”, säger hon.

Den nederländska designern Ermi van Oers har tillsammans med sitt forskningsteam lyckats tillverka en lampa som avger ett atmosfäriskt ljus och enbart hämtar sin elektriska kraft från en levande växt.

”Det levande ljuset” (Living Light), som hon kallar uppfinningen, behöver alltså inte kopplas in i väggens eluttag, utan hämtar sin energi från växtens fotosyntetiska process, som är ihopkopplad med lamparmaturen. Ermi van Oers säger själv till designtidningen Dezeen att uppfinningens ­”potential” är enorm.  


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


– Gatlyktor kunde kopplas ihop med träd. Skogar skulle kunna bli till kraftstationer. Risfält i ­Indonesien skulle kunna ­producera mat och elektricitet för den lokala befolkningen, fyller hon i.

Utvecklingen redan påbörjad

Teknologin som används för att hämta elektricitet från växter används redan inom stadsplaneringen i nederländska Rotterdam. Genom ett samarbete med stadsledningen har Ermi van Oers och hennes team lyckats tillhandahålla belysning i en stadspark, enbart med hjälp av energi från växtligheten.   

– Vad kan vara mer vackert än att få sin elektricitet från levande växter. Din omgivande miljö är förmögen att samla in elektricitet samtidigt som du själv njuter av naturen omkring dig, sa Marjolein Helder, vd för Plant-e, den researchgrupp som utvecklat ”Den levande lampan” tillsammans med Ermi van Oers, nyligen vid en konferens i Amsterdam.

Än så länge kan denna teknik för att framställa elektricitet ur växters fotosyntetiska process endast producera ytterst små mängder energi, tillstår Ermi van Oers för Dezeen. ”Den levande lampan” behöver laddas en hel dag för att kunna ge ljus under en halvtimme. Men hennes ambitioner är långt ifrån små.

– Jag hoppas att vi kommer till en punkt där varenda krukväxt är försedd med denna teknologi och att vi då inte vet bättre än att förstå dem som en del av vårt energisystem. Naturen kommer att få ett högre ekonomiskt värde och vi kommer att börja skapa fler gröna utrymmen så att den biologiska mångfalden kan tillåtas få blomma, samtidigt som vi sänker växthus­gasernas påverkan, säger hon.

Börjar säljas nästa år

Ermi van Oers planerar att börja skeppa ut 50 exemplar av ”De levande lamporna” under början av 2018.