Klimat.

2019-08-23 14:00
Bild: Eraldo Peres/Maxar Technologies/AP
Puffetikett
Dagens ETC

Läckta dokument: Här är Bolsonaros plan för Amazonas-skövlingen

Regnskogen skövlas. Miljöorganisationer och ursprungsbefolkning drabbas av hatretorik. Kritiska länder anklagas för kolonial mentalitet. Brasiliens president följer en fastslagen strategi, visar hemliga dokument som nu läckt ut.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Amazonas har stått i fokus sedan högerpopulisten Jair Bolsonaro vid årsskiftet tillträdde som Brasiliens president.

Det har handlat om skenande exploatering. Han lovar att inte skydda ”en kvadratcentimeter”. Under bara maj månad raderades 739 kvadratkilometer regnskog. Mer än ett helt Göteborg, sett till yta. Eller två fotbollsplaner varje minut.

Det är en fördubbling jämfört med hur det såg ut för några år sedan. Parallellt har brasilianska myndigheter nästan upphört att bötfälla olaglig avverkning och att utföra inspektioner.

Anklagas för kolonialism

Samtidigt har presidenten varit mycket skarp i sin kritik mot andra länder som har synpunkter på hanteringen av Amazonas, inte minst efter att Norge och Tyskland att dra tillbaka stöd till brasilianska miljöfonden.

Nu blir Bolsonaro ännu mer konfrontativ efter att Frankrikes president sagt att situationen med Amazonas – där det just nu rasar bränder som kan kopplas till jordbruk och uppfödning av nötkreatur – bör lyftas på G7. Där ingår inte Brasilien, något Bolsonarp anser är ett bevis för ”kolonial mentalitet”.

Han säger också, i ett direktsänt tal på Facebook under torsdagskvällen, att andra länder som ekonomiskt ger stöd till bevarandet av Amazonas, ”kränker vår suveränitet”.

Han medger att bränderna kan ha samband med jordbruk, men anklagar ändå miljöorganisationer och klimataktivister för att ligga bakom flertalet.

”Brasilien går före allt”

Nu visar läckta dokument, analyserade av Open democracy, att allt detta inte är utslag för en högerpopulistisk ledares plötsliga infall. Tvärtom, det finns en tydlig strategi. Den är uppdelad i steg, med slutgiltig målsättning att utan inblandning kunna exploatera Amazonas.

• Rikta nedlåtande, isolerande retorik mot ursprugsbefolkningen. Det har också Bolsonaro gjort konsekvent sedan han blev president.

• Rikta anklagelser mot icke-statliga organisationer.

• Rikta anklagelser mot andra länder som har synpunkter på Amazonas, för att den egna befolkningen ska uppleva att Brasilien utsätts för ”psykologiskt förtryck”.

• Sammanfoga ovanstående till en ideologi: Brasilien går före allt.

800dagar