Klimat.

2019-10-28 19:30
Så här kan det se ut med Teslas integrerade solceller. Bild: Tesla
Så här kan det se ut med Teslas integrerade solceller.
Puffetikett
Dagens ETC

Kritik mot Teslas nya soltak: ”Det här blir väldigt dyrt”

Teslas grundare Elon Musk säger att företaget ska börja installera solcellstak i stor skala. Men det är ingen billig lösning han erbjuder.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Teslas grundare Elon Musk har nu presenterat den tredje uppdateringen av bolagets soltak, det vill säga plattor med inbyggda solceller. Han lovar att sådana tak ska börja installeras omgående, så många som 1 000 stycken varje vecka.

Den tredje versionen kommer tre år efter att konceptet först offentliggjordes, som ett paket tillsammans med batteriet Powerwall. Tesla har haft uppenbara problem att förvandla idé till affär.

Förra hösten kunde CNBC visa att det inte skett särskilt många installationer överhuvudtaget. Men nu säger Musk att problemen är undanröjda:

– Nu är vi äntligen beredda för stora saker, sa han i mötet med journalister.

Finns billigare lösning

Prisbilden på den amerikanska marknaden är att det skulle kosta motsvarande 425 000 kronor för ett hus på drygt 180 kvadratmeter, då med tio kW solceller. Efter statliga subventioner skulle notan för kund landa på 340 000 kronor.

Det är dyrt, säger Johan Ehrenberg, själv entreprenör inom grön el och som nu planerar för flera energieffektiva flerfamiljshus i svenska städer.

– Det är avsevärt billigare att först bygga ett nytt plåt- eller papptak och sedan sätta solceller på dem. Idag kostar det mellan 75 000 och 150 000 kronor i Sverige att sätta upp tio kW på ett tak. Sedan har man statligt solcellsbidrag på 20 procent också.

800dagar