Klimat.

2019-09-24 09:30
Intensivt släckningsarbete i Amazonas.   Bild: Juan Karita/AP/TT
Intensivt släckningsarbete i Amazonas.
Puffetikett
Dagens ETC

Kriminella nätverk bakom skövlingen i Amazonas

Avskogningen och bränderna i Amazonas genomförs till största del av maffialiknande kriminella nätverk som använder våld och terror mot dem som försöker stoppa dem.

Detta avslöjar den respekterade organisationen Human Rights Watch, HRW, i en stor rapport med namnet ”Regnskogsmaffian”.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Det som kallas Regnskogs­maffian är en mäktig organisation, visar Human Rights Watch, HRW, i sin nya rapport. De medverkande nätverken har logistisk kapacitet att genomföra och koordinera storskalig avverkning, utveckling och försäljning av skyddat timmer. Man har också grupper av beväpnade män som skrämmer, utpressar och ibland dödar de som försöker stoppa den illegala avverkningen.

Mer än 300 människor har mördats under det senaste decenniet i konflikter om marken i Amazonas, många av dem för att de motsatt sig illegal avverkning, enligt siffror från det brasilianska justitiedepartementet.

Human Rights Watch har dokumenterat 28 mord, 4 mordförsök och mer än 40 fall av dödshot där det i samtliga fall funnits bevis för att de ansvariga var inblandade i skogsavverkningen och såg de utsatta som hinder för verksamheten.

De flesta av dem har inträffat under de senaste fem åren. Vissa av de mördade var regerings­agenter utsända för att skydda miljön men de flesta kom från lokala indianstammar och andra bosatta i Amazonas som försökt förhindra avverkningen.

Försökte anmäla avverkning

HRW berättar i sin rapport om hur fyra människor mördades i området Terra Nossa, Vår mark,  i delstaten Pará efter att de försökt anmäla olaglig skogsavverkning till myndigheterna. Det handlade om två bröder som drivit fallet, en utredare och en av ledarna för småbönderna i området. De boende i området vittnade om att de fyra mördades av en beväpnad milis som satts upp av ett lokalt nätverk av jordägare som alla var engagerade i olaglig skogsavverkning.


Prenumerera på ETC:s Klimatnyhetsbrev

 

Ingen av de inblandade greps eller identifierades, vilket är den vanliga gången. Av de 300 registrerade morden blev totalt 14 instämda till rättegång. Av de 28 mord som HRW utredde gick två till åtal, när det gäller de 40 fallen av dödshot hände ingenting.

Bolsonaro till angrepp

Under sitt första år som president har Jair Bolsonaro minskat övervakningen av miljölagstiftningen och han har gått till hårda angrepp mot organisationer och aktivister som försökt skydda Amazonas. Bolsonaro har dessutom har dessutom utlovat att minska miljölagstiftningen och godkänna mer skogsavverkning.

Under Bolsonaros första åtta månader vid makten har avskogningen av Amazonas fördubblats jämfört med samma tid för ett år sedan.

Bränderna raderar bevis

I år har dessutom bränder som kan länkas till avskogningen härjat med en intensitet som inte uppmätts på många år. Bakgrunden är att bränder av denna storlek inte uppstår naturligt i våta ekosystem som Amazonas. De startas istället av människor som med detta genomför hela processen av avskogning, de värdefulla träden har redan huggits ned och resten bränns ner för att inget ska kunna bevisas.

Bränderna är ofta noga planerade, elden leds vidare genom kalhyggen och diskreta skogs­vägar där de som avverkat skogen lämnat torrt virke och buskar som sedan tjänar till att sätta eld på regnskogen. Det som händer i dag är ingen tillfällighet.

800dagar

Kartlagt händelserna i Amazonas

Under en längre tid har Human Rights Watch, HRW, kartlagt det som händer i Amazonas och i dagarna har man publicerat en 165 sidor lång rapport där man intervjuat mer än 170 människor med kunskaper om skeendet.

Det handlar om ursprungsbefolkningar och andra lokala bybor i delstaterna Maranhão, Pará och Rondônia.

Man har också intervjuat regeringsanställda i både huvudstaden Brasilia och lokalt samt tjänstemän med insides-kunskap om president Jair Bolsonaros politik för att underminera kampen för Amazonas.