Klimat.

2019-01-10 09:30
Eskilstuna- och Strängnäsbor i villa och småhus källsorterar sitt hushållsavfall i påsar i sju olika färger.  Bild: Press
Eskilstuna- och Strängnäsbor i villa och småhus källsorterar sitt hushållsavfall i påsar i sju olika färger.
Puffetikett
Dagens ETC

Kommunens textilåtervinning gör succé

Eskilstuna/Strängnäs är bäst i världen på återvinning. I alla fall enligt Vesa Hiltula, återvinningschef i Eskilstuna.

Nu gör kommunens senaste tillskott – de rosa soppåsarna för insamling av textil – succé.

Sverige ligger långt fram när det gäller att samla in och återvinna avfall – men inte när det gäller textilier. Varje svensk slänger omkring åtta kilo textilier varje år i hushållssoporna – men det kan inte enbart skyllas på medborgarna.

Vesa Hiltula, återvinningschef på det kommunala bolaget Eskilstuna Energi och Miljö, tycker att det måste vara lätt att återvinna, annars blir det inte av.

– Du provar en skjorta, den passar inte, du vill inte ha den, men du hänger tillbaka den i garderoben eftersom du inte på rak arm vet vad du ska göra av den. Den situationen kan nog de flesta känna igen sig i. Med de rosa påsarna lämnas skjortan lätt till återvinning istället för att – som tidigare – brännas om den hamnade i de vanliga hushållssoporna, förklarar Vesa Hiltula.


Prenumerera på ETC:s Klimatnyhetsbrev

 

Skänks till välgörenhet

Eskilstuna- och Strängnäsbor i villa och småhus källsorterar sitt hushållsavfall i påsar i sju olika färger. Alltihop läggs i samma soptunna. Sopbilarna dumpar soporna i en färgsorteringsanläggning där påsarna sorteras efter färg i ett optiskt system.

Därefter rensas blöta och hårt nedsmutsade textilier bort, medan resten packas om och skickas till välgörenhets­organisationen Human Bridge, som får ­textilerna gratis.

– Vi letade länge efter en samarbetspartner som kunde hantera så stora volymer textilier som det handlar om. Det var först när vi hittade Human Bridge för knappt ett och ett halvt år sedan som vi kunde dra igång, säger Vesa Hiltula.

Human bridge säljer de användbara kläderna, resten kan exempelvis bli isolering i tvättmaskiner, nya tyger eller trasor inom industrin.

En förlustaffär

Trots att andelen avfall som går till förbränning minskar när källsorteringen ökar är textilinsamlingen än så länge en ekonomisk förlustaffär, enligt Vesa Hiltula.

– Vinnaren är miljön, men någon måste ju börja. Just nu är det viktigaste för oss att materialet återvinns och återbrukas. På sikt kan det bli en intäkt att leverera insamlade textilier till en sorteringsindustri, men det finns ingen sådan ännu i Sverige, säger han.

De rosa påsarna infördes för knappt ett och ett halvt år sedan och mängden insamlade textilier ökar stadigt.

– Vi får in omkring 500 rosa soppåsar varje dag. Det motsvarar 3 kilo per person och år. Det är mycket på så kort tid, vi hade räknat med hälften, säger Vesa Hiltula.

Intresset för initiativet från andra kommuner är stort.

– Vi kan leverera tjänsten till närliggande kommuner, som Örebro. De har redan färgsortering men kommer snart också att få den rosa påsen.

”Bäst i världen”

Vesa Hiltula framhåller att den rosa påsen ska ses som ett komplement till annan textil­återvinning.

– Vårt initiativ ska inte ses som konkurrens till annan textilinsamling. Det är ju upp till var och en vad man vill göra med sina gamla tyger och kläder.

Vad gör du själv med dina gamla skjortor?

– Klart som fasiken att jag lägger dem i den rosa påsen. Eskilstuna har utsetts till Sveriges mest miljömedvetna stad två år i rad. Vi är bäst i Sverige på återvinning, och är man bäst i Sverige så är man bäst i världen, säger Vesa Hiltula.

800dagar

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter

Rosa påsen

Den rosa påsen är en del av det kommunala bolaget Eskilstuna Energi och Miljö:s färgsorteringssystem för avfall, ett system de är ensamma om i Sverige.

Det är inte lag på att textilier måste källsorteras.

I flerfamiljshus är det fastighetsägaren som ansvarar för att tillhandahålla olika sorteringslösningar. En del fler­familjshus i Eskilstuna/Strängnäs har färgsortering.

Både hela och trasiga textilier av alla slag kan slängas i den rosa påsen. Undantaget är blöta och hårt nedsmutsade textilier. De går inte att återvinna och riskerar att smutsa ned andra textilier.