Klimat.

2019-09-27 09:00
Bild: Matthias Rietschel/Henning Kaiser/AP/TT
Puffetikett
Dagens ETC

Kolanvändningen störtdyker i Europa: ”Kan vara början på slutet”

Användningen av kol är kraftigt på väg ner i nästan hela Europa. Inte minst i stora nationer som Tyskland och Frankrike. En bidragande orsak är EU:s koldioxidskatt.

”När priset närmar sig 30 euro per ton har ekonomin inte bara skiftat från kol till gas, utan också från kol till en ren generation av energi”, säger Dave Jones på brittiska tankesmedjan Sandbag.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Europa ser ut att ta stadiga kliv framåt mot en renare framtid. Enligt en analys från brittiska tankesmedjan Sandbag har användningen av kol minskat med 19 procent bara under första halvan av 2019 jämfört med samma period i fjol.

Sandbag själva kallar fallet för en “kollaps” i kolanvändningen och skriver i rapporten att om trenden håller i sig för helåret kommer utsläppen av växthusgaser att minska med 1,5 procent, motsvarande 65 miljoner ton koldioxid, jämfört med förra året.

Irland minskar mest

De länder som minskat sin användning mest avseende andel av energimixen är Irland, Frankrike och Storbritannien – med mellan 65 och 79 procent. Under årets första halvår stod kolkraft hos trion för mindre än två procent av energiproduktionen.

Även Spanien och Italien har fått se en avsevärd procentuell minskning, med 44 respektive 28 procent, och energimixen är numera nere på omkring sex procent kolkraft.

I procent räknat är minskningen i Tyskland inte lika stor – 22 procent. I ton räknat är den tyska minskningen däremot den allra största – främst eftersom landet är ett av Europas mest kolintensiva.

Även Polen, det land vars energimix mest domineras av just kol, går mot en minskning på sex procent.

Beatrice Rindevall, chef­redaktör för Supermiljöbloggen, välkomnar de nya siffrorna.

– Hälften av minskningen har kommit från ny förnybar energi, och andra halvan har ersatts med gas. Gas innebär fortfarande fossila utsläpp, men det positiva är att utfasningen av kol snabbats på. Det beror på att EU:s koldioxidskatt äntligen börjat fungera, säger hon.

Enligt Sandbag ligger utsläppspriset idag på 28 euro, motsvarande 300 kronor, per ton koldioxid. Det är 250 procent högre än i börja av 2018.

– När priset närmar sig 30 euro per ton har ekonomin inte bara skiftat från kol till gas, utan också från kol till en ren generation av energi. Nu kommer lagstiftarna att få det enklare att stödja vind och solkraft och att planera för en fullständig övergång från kol till rent, säger Sandbags energianalytiker Dave Jones i en kommentar på tanke­smedjans hemsida.

– Det här året kan vara början på slutet för kolkraften i Europa.

Ett antal länder följer inte den europeiska strömmen bort från kol. Närmare bestämt handlar det om Bulgarien, Slovenien och Österrike, där trenden går åt motsatt håll och där länderna under det senaste året ökat sin användning av kol med respektive 8, 7 och 2 procent.

Sandbag konstaterar att vissa länder – förutom de nyss nämnda också Grekland, Rumänien, Polen och Tjeckien, alla flitiga användare av brunkol – måste skruva upp sin utbyggnad av sol- och vindkraft.

800dagar

Bäst i klassen

Irland: –79 %

Frankrike: –75 %

Storbritannien: –65 %

Spanien: –44 %

Danmark: –33 %

Sämst i klassen

Bulgarien: +8 %

Slovenien: +7 %

Österrike: +2 %

Tjeckien: –4 %

Polen: –6 %

4995 MW

Med så mycket har elproduktionen från tyska kolkraftverk minskat mellan första halvåret 2018 och samma period 2019.