Klimat.

2020-05-30 10:20
  • Skostrejk i Holland. Foto: Catherine Gerritsen
    Skostrejk i Holland.
  • Petra Palmén.
    Petra Palmén.
Puffetikett
Dagens ETC

Klimatstrejk på gator och torg – men i coronatider blir det skostrejk

Idag är det dags för årets hittills största klimatstrejk ute på gator och torg. Totalt planeras minst ett 60-tal strejker runtom i landet. Men i coronatider representeras massorna av skor.

– Myrorna har lånat ut 200 par åt oss, säger initiativtagaren Petra Palmén på Saturdays For Future, SFF.

Saturdays For Future? Heter det inte Fridays For Future, FFF?

– Saturdays For Future är FFF för vuxna kan man säga. Många vuxna vill också strejka men kan inte det på fredagar, därav SFF, förklarar Petra Palmén, 57, som till vardags är affärsutvecklare hos Gudrun Sjödén AB, och aktiv inom vuxennätverket SFF.

Hon och flera andra brukade lördagsstrejka för klimatet mellan klockan 12 och 13 på Medborgarplatsen i Stockholm och vid FFF:s jättedemonstrationer hoppade de in som funktionärer. Det var innan pandemin satte stopp för större folksamlingar och tvingade även klimatrörelsen att tänka om. Bland annat fick FFF:s planerade jättemanifestation den 24 april flytta ut på nätet.

En vecka senare sågs medlemmarna i SFF på nätplattformen Zoom och spånade på flera sätt att hålla liv i klimatrörelsen.

– Jag hade sett att skostrejker hade arrangerats i Holland några månader tidigare och föreslog något liknande i Sverige. Sedan dess har skostrejker arrangerats i Malmö och på flera andra håll i Sverige och världen, men dagens skostrejk blir den största svenska klimatmanifestationen utomhus hittills i år, berättar Petra Palmén.

Flera av Friday For Futures lokalföreningar är medarrangörer, men det är SFF som dragit igång dagens klimatstrejk.

Ingen anledning att vänta

Petra Palmén ska strejka på Sergels torg mitt i centrala Stockholm, tillsammans med en handfull meddemonstranter och hundratals skor.

– Myrorna har lånat ut 200 par åt oss, som symboler för alla som inte kan vara här fysiskt och demonstrera för en grön omställning, säger hon.

De konkreta kraven handlar om att lämna fossilekonomin, bevara ekosystemen och ge finansiella stimulanser för att uppnå Parisavtalet och FN:s globala hållbarhetsmål.

– Vi vill att våra politiker visar ledarskap på samma sätt som de har gjort under den pågående Corona-krisen. Vi vill att de agerar utifrån att klimatkrisen är en kris, att de ställer adekvata krav på företag och myndigheter och beslutar om kraftfulla gröna och hållbara investeringar för framtiden, säger Petra Palmén.

Och det finns ingen anledning att vänta, menar hon.

– Det är nu, mitt under Covid-19, vi måste ställa om till ett grönt, klimatsmart samhälle. Nu, i samband med att bidrag och kreditgarantier delas ut, säger Petra Palmén.

800dagar

Fakta:

Vad: Skostrejk för klimatet - en klimatmanifestation med max 8 deltagare per samlingspunkt men desto fler par skor som symboler för alla som inte kan delta till följd av pandemin.

När: Idag lördag den 30 maj

Var: På minst ett 60-tal platser över hela landet, hela listan finns på Klimataktions hemsida.

Arrangörer: Saturdays For Future, 17 FFF-lokalföreningar samt nätverket Klimataktion.