Klimat.

2020-11-18 11:07
  • Isabelle Axelsson, 19, gör sitt första TED Talks på onsdag. Hon ska tala om klimaträttvisa: ” Det är en stor fråga som måste betraktas både holistiskt och genom forskningen.”  Bild: Angie Gray
    Isabelle Axelsson, 19, gör sitt första TED Talks på onsdag. Hon ska tala om klimaträttvisa: ” Det är en stor fråga som måste betraktas både holistiskt och genom forskningen.”
  • Greta Thunberg har tidigare talat på konferensen TEDx talarforum. Bild: Fredrik Sandberg/TT
    Greta Thunberg har tidigare talat på konferensen TEDx talarforum.
Puffetikett
Dagens ETC

Klimatpionjär håller Ted Talk om rättvisa

I skuggan av pandemin pågår både klimatkrisen och motståndsrörelsen Fridays For Futures protester som tidigare. En av de svenska FFF-pionjärerna är Isabelle Axelsson, 19, som gör sitt första Ted Talks på onsdag – på temat klimaträttvisa.

”Vi i de rika länderna måste gå före och ställa om nu, utan att kräva att fattigare länder som knappt bidragit till krisen ska vara lika snabba”, säger hon.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Det mest effektiva sättet att påverka världen och världens beslutsfattare är genom globala massdemonstrationer som samlar miljoner människor i städer och samhällen över hela jorden. Det säger Isabelle Axelsson, som anslöt sig till fredagsstrejkerna kort efter att Greta inledde sin enmansdemonstration 2018.

En utmaning för alla

Mycket har hänt sedan dess. Fridays For Future har blivit världens största klimatrörelse och de ungas budskap har nått även de mest exklusiva styrelserummen.

– Jag tror att vi gör skillnad, jag hoppas det, säger Isabelle Axelsson, men det senaste året har varit en utmaning för alla, även för FFF. Inte minst har pandemin tvingat bort demonstranterna från gatan.

– Vi har tvingats tänka om och hitta nya digitala metoder för att sprida vårt budskap, som digitala demonstrationer, upprop och webbinarier, säger hon.

Just nu pågår bland annat uppropet #WithdrawTheCAP, en uppmaning till kommissionen att dra tillbaka EU:s jordbruksprogram CAP.

– Möjligheten att satsa mer på digital intern kommunikation har också gjort att vi trots pandemin fortfarande växer i antal och att vi kommer närmare varandra, säger Isabelle Axelsson.

Huvudtalare på Tedx

Imorgon ska hon för första gången tala på konferensen Tedx talarforum, samma forum som även Greta Thunberg har gästat på sin väg ut i världspolitiken. Isabelle Axelsson ska tala om klimaträttvisa.

Hur uppnår vi det?

– Det är en stor fråga som måste betraktas både holistiskt och genom forskningen. De länder som drabbas hårdast är samma länder som bidragit minst till klimatkrisen. Därför måste vi i de rika länderna, som Sverige, USA, EU gå före och ställa om nu, utan att kräva att fattigare länder ska vara lika snabba, säger Isabelle Axelsson.

800dagar

Ted

Isabelle Axelsson är huvudtalare på Tedx Stockholms Countdown-event som är ett globalt initiativ för att främja och påskynda lösningar på klimatkrisen. 

Ted står för Technology, Entertainment, Design och är en årlig tvärvetenskaplig konferens på olika teman.

Årets event är kostnadsfritt och digitalt, men kräver registrering.