Minuten.

2017-11-14 16:45

Klimatmötet i Bonn – ett steg för att rädda världen

Klimatförhandlingarnas andra vecka har inletts i tyska Bonn. Dagens ETC sammanfattar vad COP23 handlar om och vad som står på spel.

Mest tomma ord

Bara en tredjedel av de åtgärder för minskade utsläpp som behövs för att nå målet om max två graders global uppvärmning har uppnåtts. FN:s miljöprogram UNEP ser det därför som högst otroligt att löftet från 2015 i Paris kommer att infrias. Nu efterfrågar UNEP hårdare insatser.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Rekordår för klimatet

År 2017 verkar bli det varmaste hittills. Flera länder har redan slagit värmerekord, med temperaturer över 50 grader. Katastrofvädret slår också rekord i form av orkaner, monsuner och torka, både vad gäller styrka och spridning. Även halterna i luften av koldioxid, metangaser och kväveoxid förefaller nå nya och högre nivåer. I ett antal rapporter har klimatets status presenterats för att motivera arbetet under COP23.

– De här resultaten understryker den ökande risken för människor, ekonomier och själva livet på jorden om vi misslyckas med att uppnå målen och ambitionerna med Parisavtalet, kommenterar FN:s klimatchef Patricia Espinosa de alarmerande siffrorna i ett uttalande.

2

Med så många procent väntas de globala utsläppen av koldioxid öka i år, enligt flera forskare. Resultatet, som presenteras i en ny studie, tar död på förhoppningarna om att världen nått en brytpunkt när det gäller utsläppen av koldioxid.

Vilka deltar?

197 länder som har undertecknat klimatkonventionen UNFCC deltar. Även Syrien som fram till november i år stod utanför har nu anslutit sig till Parisavtalet. USA har bekräftat att de vill lämna avtalet, men vill trots det vara med och utforma regelboken.

Inga beslut kommer fattas

Enligt Parisavtalet från 2015 ska den globala uppvärmningen begränsas till 1,5–2 grader Celsius och utsläppen av växthusgaser minskas med 40–70 procent till år 2050 för att sedan nå en nollnivå år 2100. Under det pågående klimatmötet i Bonn diskuteras hur dessa mål ska nås, men inga avgörande beslut fattas.

23:e klimattoppmötet

COP23 är det 23:e i ordningen av FN:s årliga klimattoppmöten. För första gången är en liten önation ordförandeland: Fiji. Värdland är Tyskland och mötet hålls i Bonn den 6–17 november.

Konferensen som föregångare

COP23 ska verka för miljön – på flera sätt. Konferensen med omkring 20 000 deltagare från hela världen ska inte slita på vår värld, enligt arrangörerna. Allt från transporter och mat till energiförbruking är hållbara i mesta möjliga mån. Återanvändningsbara vattenglas delas ut och deltagare uppmuntras att sortera sopor som inte kan undvikas för återvinning.

125

…miljoner fler individer som riskerar att drabbas av sjukdomar vid värmeböljor utsattes för stark värme i fjol, jämfört med sex år tidigare, enligt alarmerande siffror från världshälsoorganisationen WHO.

Källor: DN, TT, UNEP, UNFCCC, WMO. 

DIGITAL PRENUMERATION

FÖRSTA MÅNADEN GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första månaden. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Beställ” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter