Paris.

2015-11-30 08:19
Stämningen är spänd i Paris efter terror­attackerna. Bild: AP/TT
Stämningen är spänd i Paris efter terror­attackerna.

Klimatmöte i terrorns skugga

I dag öppnar det stora klimatmötet COP21 i Paris, men klimatfrågorna har hamnat i skuggan av terrorattackerna den 13 november. Att mötet hålls som det var tänkt ses som en viktig symbolhandling. Samtidigt har de stora planerade demonstrationerna förbjudits och många fruktar fler ­attentat.

 

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

Tiotusentals poliser bara i Paris och över hundratusen poliser, soldater och gendarmer i hela landet verkar för att att upprätthålla säkerheten under klimatmötet. Gränserna är stängda och undantagstillståndet vidhålls i minst tre månader. Trots säkerhetspådraget råder det en allmän rädsla att något ska hända.

– Precis nu när vi nyss blivit attackerade så kommer världens alla ledare hit. Det känns som att det här är det ideala tillfället för en terrorist. De har ju inte ens lyckats gripa alla inblandade i den senaste attacken, säger 22-åriga Dominque Cellier, ekonomistudent i Paris 15:e arrondissemang.

Hon står omringad av studiekamrater som instämmer. De börjar prata sinsemellan om vilka personer som kommer att befinna sig i Paris de kommande veckorna: USA:s president Barack Obama, FN:s generalchef Ban Ki-moon, skådespelaren Sean Penn ...

– Hela västvärlden skulle kunna attackeras i ett slag. Jag skulle faktiskt hellre se att de sköt upp mötet, säger Dominque Cellier.

Samtidigt anser många att människor måste samla mod och mobilisera.

– Terrorattentaten attackerar ett kollektiv, ett “vi”. Att fortsätta mobilisera är ett sätt att skapa en kollektiv motståndskraft. Därför behövs en mobilisering mer än någonsin för en fredlig värld, och COP21 är ett utmärkt tillfälle. Speciellt eftersom klimatkrisen kan förvärra världssituationen, säger Juliette Rousseau från miljöaktiviströrelsen Klimatkoalition COP21 i ett uttalande.

Demonstrationer förbjöds

Dagarna efter terrorattackerna den 13 november rådde en viss tvekan i Frankrike huruvida det stora klimatmötet bara veckor senare alls skulle vara möjligt att genomföra. Landet var försatt i undantagstillstånd och säkerheten ansågs svår att upprätthålla. Snart beslutade dock president François Hollande att mötet visst skulle bli av – men att de stora planerade demonstrationerna skulle förbjudas av säkerhetsskäl.

Förbudet har mottagits med stor besvikelse bland Europas miljörörelser. Många tänker protestera ändå, och de flesta söker alternativa vägar att uttrycka sig på.

En allmän oro över att klimatfrågan hamnar i skymundan precis när den hade möjlighet att stå högst på dagordningen världen över uttrycks:

”Det är svårt att få till en debatt om dessa viktiga frågor som borde vara centrala nu i anslutning till ett så viktigt möte i Paris. Allt handlar om terror och krig och de viktiga klimatfrågorna bortprioriteras”, skriver debattören och miljöaktivisten Sophie Fantou i tidsskriften Maintenant.

Nationalistisk pepp

Undanskuffandet av klimatfrågan tar sig konkreta uttryck. De stora tidningarnas helgmagasin hade inför klimatmötet planerats med tema klimat – men samtliga koncentrerar sig nu på nationalistisk pepp i terrorns kölvatten. På Le Figaros helgtidnings framsida tronar Eiffeltornet upplyst i trikolorens färger under rubriken ”Frankrike står upp”.

Klimatmötet och dess olika teman behandlas i pressen men får stå tillbaka för huvudtemat – kriget mot terrorn och nationalismen. Dagarna före mötet toppar inte heller tidningen Libération med klimatrelaterade nyheter, däremot gavs en klimatbilaga ut en vecka innan mötet.

– Det är viktigt att inte tappa fokus nu, då har terrorn lyckats skada mycket mer än vi kan föreställa oss. Klimatkrisen är en global angelägenhet, skriver David Elo, bilagans chefsredaktör.

Det finns röster i den franska debatten som menar att klimatmötet borde ha skjutits på framtiden, bland dem journalisten Jihane Habachi. Franska statens “speciellt utsände för bevarandet av planeten” Nicolas Hulot förstod kritiken till viss del:

– Det gör mig sorgsen att inte kunna genomföra stora medborgerliga marchen som jag hade tänkt delta i med mina barn. Men det vore ännu värre att ställa in alltsammans eller att något tragiskt skulle inträffa, sa han i ett uttalande.

Han tycker att genomförandet av klimatmötet på utsatt tid är en viktig symbolhandling som visar att Frankrike inte skadats i grunden av attentaten. Lite grann oroar det honom dock att klimatfrågan hamnar i terrorns skugga.

– Men jag tror att styrkan i att samlas är stark och kommer att sätta ljuset på de här frågorna igen.

Samlas för minnesstund

Samtidigt är de flesta överens om att mötet kommer att färgas av terrorattackerna. I samband med klimatkonferensens öppnande idag ska president François Hollande samla de 143 statscheferna för en minnestund som hedrar de 130 terroroffren. Först efter det kan de sätta igång med de möten och förhandlingar som bland annat syftar till att begränsa den globala uppvärmningen till plus två grader och undvika diverse dramatiska effekter som översvämningar och andra naturkatastrofer.

Läs vidare på nästa sida

COP21

• Den 30 november till 11 december samlas världens ­länder i Paris för COP21, det 21:a partsmötet under FN:s klimatkonvention.

• Syftet är att enas om ett nytt globalt klimatavtal som ska gälla från år 2020.

Tema

Klimatmötet i Paris

Artiklar