USA.

2016-01-18 15:00
Donald Trump har gjort sig känd som klimatskeptiker. Bild: Chuck Burton/AP
Donald Trump har gjort sig känd som klimatskeptiker.

Klimatförnekaren som vill bli USA:s president

Han har uppmärksammats världen över för sina minst sagt kontroversiella uttalanden i den amerikanska primärvalsupptakten. Men förutom sexistiska och rasistiska utfall har den rika fastighetsmagnaten Donald Trump också gjort sig känd som klimatskeptiker.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0

Läs också: Här sågar Bernie Sanders sönder Donald Trump på en minut och 6 helgalna saker Trump vill göra som president

Donald Trump, som siktar på att bli republikansk presidentkandidat, har blivit känd för sina kontroversiella uttalanden som ofta har såväl rasistiska som sexistiska inslag. Men han är också klimatskeptiker, och på Twitter går fastighetsmagnaten med jämna mellanrum till angrepp mot allt och alla som står i hans väg. Han har bland annat skrivit att den globala uppvärmningen är ett koncept som uppfunnits av kineserna ”för att göra den amerikanska industrin mindre konkurrenskraftig”.

– Jag tror inte att det kommer vara så stor förändring här. Temperaturen kommer att gå upp lite, och sen kommer den att gå ner lite. Precis som det har varit i miljontals år. Det kallas för väder. Men jag tror på ren luft och rent vatten. Jag har fått många miljöpriser, sade Donald Trump om den globala uppvärmningen i en livesänd intervju med Fox News-journalisten Bill O’Reilly i december förra året.

Hyllar fracking – sågar vind

I intervjun uttalade sig Donald Trump även positivt om den kontroversiella utvinningstekniken fracking. Han menar att det är en bra metod för att utvinna olja i USA och därmed slippa vara beroende av länder i Mellanöstern – detta snarare än att investera i förnyelsebara energikällor.

– Tack vare nya tekniker visar det sig att vi har i princip obegränsat med bränsle under våra fötter, sade han och passade även på att slänga iväg en känga till vindkraften:

– Vindkraft dödar hundratals örnar och andra fåglar. Jag tycker att vindkraft är okej på vissa platser, men problemet är att det kräver enormt mycket subventioner.

”Djupt oansvarigt”

Uppenbart är att Donald Trump inte tyckte att det var okej med vindkraftverk i närheten av sin egen golfbana i Aberdeenshire, Skottland. I höstas låg han i juridisk tvist med svenska Vattenfall angående bolagets planer att anlägga vindkraftverk utanför golfbanan. En tvist som han i mitten av december förlorade.

Det är inte heller den enda personliga vendetta som presidentkandidaten haft på miljöområdet. För ett par veckor sedan framkom det att han bötfällts i Storbritannien, på grund av höga koldioxidutsläpp från sin privatjet. Donald Trump ålades att betala närmare 20 000 svenska kronor i böter för en av sina flygresor, enligt The Guardian.

Kelly Mitchell, kampanjdirektör för klimat och energi på amerikanska Greenpeace, menar att Donald Trump sätter olje- och gasbolagens intressen främst.

– Hans åsikter är inte bara på tvärs med internationell vetenskaplig konsensus, utan strider också mot de allt starkare kraven från den amerikanska befolkningen att göra något på det här området. Med så många liv och så mycket levebröd på spel är det djupt oansvarigt av en seriös presidentkandidat att inte ha för avsikt att hålla fossilt bränsle i marken, och sakna planer på en säker övergång till hundra procent förnybar energi, säger Kelly Mitchell till Dagens ETC.

Hon hoppas också att landet kan få en president som tar utmaningen med klimathotet på allvar.

– Donald Trumps spridande av skräck och förnekelse kanske köper honom medieuppmärksamhet, men vi behöver en president som är seriös när det kommer till att utveckla klimatlösningar som möter vidden av de problem vi står inför.