Klimat.

2015-11-16 02:59
 Världens fattigaste löper störst risk att drabbas av klimatförändringarna. Bild: Pavel Rahman / AP
Världens fattigaste löper störst risk att drabbas av klimatförändringarna.

Klimatförändringar kan leda till 100 miljoner fler fattiga

Klimatförändringarna kan leda till att 100 miljoner fler människor drivs under fattigdomsstrecket under de kommande 15 åren. Det konstaterar Världsbanken i en ny rapport.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

FN:s nya hållbara utvecklingsmål syftar till att utrota hungern och den extrema fattigdomen fram till år 2030. Men i sin nya rapport skriver Världsbanken att klimatförändringarnas förödande effekter kan slå hårt mot denna målsättning.

Enligt rapporten leder det förändrade klimatet redan nu till att människor inte kan ta sig ur fattigdomen. Och om inga ”snabba, inkluderande och klimatsmarta” åtgärder sätts in, samtidigt som utsläppen minskar, så kan ytterligare 100 miljoner människor tvingas leva i fattigdom år 2030, enligt rapporten.

Världens fattigaste riskerar enligt rapportförfattarna att drabbas av bland annat minskade skördar, ökade matpriser samt en ökad smittspridning på grund av värmeböljor och översvämningar.

Enligt rapporten kan detta slå undan de framgångar som gjorts i kampen mot fattigdomen och knuffa tillbaka människor i fattigdom, i synnerhet i Afrika och Sydasien.

Krävs kraftfulla åtgärder

Världsbankens chef Jim Yong Kim påpekar att om kampen mot fattigdomen ska lyckas krävs det kraftfulla åtgärder för att minska det klimathot som världens fattiga står inför, och en dramatisk minskning av de skadliga utsläppen.

– Klimatförändringarna drabbar de fattigaste värst och vi ställs nu inför utmaningen att skydda tiotals miljoner människor från att falla ner i extrem fattigdom på grund av ett förändrat klimat, säger Jim Yong Kim.

Harjeet Singh, klimatchef vid biståndsorganisationen Action­aid, säger att uppgifterna i rapporten inte är nya, men att det är bra att den understryker att kampen mot fattigdomen kräver åtgärder mot klimatförändringarna.

Louise Whiting, expert vid den brittiska organisationen Wateraid, säger att världens fattigaste löper störst risk att drabbas av klimatförändringarna samtidigt som dessa befolkningar saknar de resurser som krävs för att kunna anpassa sig till klimatrelaterade problem.

– Våra analyser visar att bara i Bangladesh lever 38 miljoner människor i områden som riskerar att drabbas av klimatrelaterade katastrofer fram till år 2050. Om inget görs så kommer det att innebära ett slut på utvecklingen och ett slut för alla framgångar i kampen mot den extrema fattigdomen, säger hon.

Fattiga drabbas värst

• I en ny rapport som kom förra veckan slår Världsbanken fast att världens fattigaste är betydligt mer utsatta för klimatrelaterade hot och drabbas hårdare av exempelvis översvämningar, torkor och värmeböljor.

•Många av världens fattiga lever dessutom i de regioner som förväntas drabbas hårdast av en minskad matproduktion.

•Enligt rapporten skulle åtgärder för att säkerställa tillgången på rent vatten och sanitära anläggningar förbättra människors möjligheter att snabbare komma tillbaka och stå emot extrema klimatfenomen.

Tema

Klimatmötet i Paris

Artiklar