Klimat.

2019-03-05 13:10
Kitty Ehn. Bild: Jörgen Lund
Kitty Ehn.
Puffetikett
Dagens ETC

Kitty Ehn blir toppnamn för Vändpunkt i EU-valet

Partiet Vändpunkt vill vara mer än en liten utbrytargrupp ur Miljöpartiet. Under tisdagsförmiddagen presenterade de sina toppkandidater och sin politik, inför EU-valet.

Under tisdagsförmiddagen höll det nya Partiet Vändpunkt pressträff i en källare i Gamla stan, i Stockholm. På plats fanns partiets talesperson Carl Schlyter samt de två toppkandidaterna till EU-parlamentsvalet, Kitty Ehn och Valter Mutt.

– Det är kul att det finns ett så stort intresse för ett nytt parti som vågar driva frågan om den nödvändiga klimatomställningen kraftfullt, samtidigt som vi vill minska de ekonomiska klyftorna i samhället, sa Carl Schlyter för att sedan lämna över ordet till partiets nya profil tillika förstanamn till EU-parlamentet, Kitty Ehn.

Kitty Ehn, som är skolad nationalekonom men även har engagerat sig i den ideella miljörörelsen, lyfte fram vikten av organisering för att uppnå reell skillnad.

– Modern klimatpolitik handlar allt mer om pengar. För att vi ska kunna nå klimatmålen måste vi samtidigt bekämpa samhällets ekonomiska klyftor. Oroar man sig för sin ekonomiska framtid är det nämligen svårt att ställa om, sa hon.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

Realistiska förslag

För Dagens ETC gav Kitty Ehn precis innan pressträffen en kort intervju.

Hur ser du på era chanser att konkurrera om röster med Miljöpartiet i EU-parlamentsvalet?

– Det som är vår absolut största fördel är att tiden nu är mogen för en systemkritik som tar klimatutmaningen på allvar. I det hänseendet är vi ett parti att räkna med, som lägger fram konkreta och realistiska förslag.

Idag presenterar ni elva stycken reformpunkter, som Partiet Vändpunkt vill driva på för i EU-parlamentet. Men du som förstanamn, vad är din kärnfråga?

– Det jag brinner mest för är att reformera EU:s klimatpolitik från grunden utifrån en systemkritik och den verklighet vi lever i. Därutöver vill jag säga sanningen om EU och att unionen måste bli en pådrivare i klimatfrågan, i stället för att vara en bromskloss.

För landsbygden

Valter Mutt tillägger att Partiet Vändpunkt är långt mycket mer än en liten utbrytare ur Miljöpartiet.

– Vi ser det här som en bredare satsning på människor som känner sig frånåkta av den globala kapitalismen, för människor på landsbygden som är förbannade på att all samhällsservice läggs ned, och därför röstar på SD, trots att de inte egentligen är rasister. Vi vill vara ett systemkritiskt alternativ för dem, avslutar han.

800dagar

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter

Fakta

Partiet Vändpunkt, PV, presenterade under tisdagsförmiddagen sina elva reformpunkter.

De fyra första av dem är:

• En klimatomställning som förenar.

• Bekämpa växande samhällsklyftor genom nationella åtgärder.

• Ett EU för de stora frågorna.

• Skärpt arbete mot skatteflykt och bindande regler för företag.

Toppkandidater på PV:s lista till EU-parlamentsvalet

Kitty Ehn (26 år) är nationalekonom och har tidigare jobbat som klimatkommunikatör före miljöorganisationerna Klimataktion samt Fältbiologerna.

Valter Mutt (64 år) är avhoppad, före detta miljöpartistisk riksdagsledamot.