Klimat.

2017-09-11 11:13
Bild: Lars Pehrson / SvD / TT

Kina vill förbjuda nya bensin- och dieselbilar

Kinas vice industri- och teknikminister meddelar att ett förbud av diesel- och bensinbilar kommer att implementeras ”inom en snar framtid”. Landet utgör världens största fordonsmarknad och följer därmed länder som Norge, Holland, Frankrike och Storbritannien.

Kinas vice industri- och teknikminister Xin Guobin uppgav på lördagen för statlig kinesisk nyhetsbyrå att regeringen tittar på ett förbud av alla nya diesel- och bensinbilar.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Förbudet ska komma att implementeras ”inom en snar framtid” –men någon exakt tidplan angavs inte.

– De här åtgärderna kommer att främja djupgående förändringar på klimatet och ge fart till den kinesiska bilindustrin, sa Xin Guobin enligt The Guardian.

Följer andra länder

Kina följer därmed länder som Norge, Holland, Frankrike och Storbritannien som redan tidigare meddelat att de har planer på att förbjuda nya bilar med förbränningsmotorer. I Norge ska förbudet träda i kraft redan 2025.

Beskedet kommer bara några dagar innan den jättelika bilmässan i Frankfurt där mängder av nya bilar med vanliga förbränningsmotorer kommer att presenteras och i dagsläget utgör Kina världens största enskilda nybilsmarknad.

Förra året såldes mer än 28 miljoner fordon i landet enligt den internationella branschorganisationen, men en allt större andel utgörs av elbilar. Försäljningen av nya elbilar ökade med 500 000 2016 – över 50 procent mer än föregående år.

I juni meddelade regeringen att man har planera på att tvinga fordonstillverkare till att producera fler elmotorer genom ett komplext kvotsystem.