Klimat.

2020-01-26 11:30
”Politiken saknar fortfarande lagstiftande styrmedel för exempelvis pantsystem”, säger Tang Damin, som arbetar med plastfrågan för Greenpeace i den kinesiska huvudstaden Beijing. Bild: Shutterstock / Greenpeace
”Politiken saknar fortfarande lagstiftande styrmedel för exempelvis pantsystem”, säger Tang Damin, som arbetar med plastfrågan för Greenpeace i den kinesiska huvudstaden Beijing.
Puffetikett
Dagens ETC

Kina förbjuder engångsplast: ”Kan bli ett positivt exempel”

Kina tar krafttag mot plastföroreningarna. De närmaste fem åren ska förbud mot engångsplast införas över hela landet. Redan i år måste snabbmatställen i större städer hitta alternativ till plasttallrikarna.

– Det är positivt att engångsplasten till sist erkänns som central i Kinas plastföroreningskris, säger Tang Damin från Greenpeace i Beijing.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Alltfler länder förbjuder eller begränsar användningen av engångsplast, som muggar, bestick och sugrör. I jättelandet Kina är det hittills endast användningen av vissa plastpåsar som varit begränsad, enligt riktlinjer som är över tio år gamla. 

Samtidigt översköljs landets stränder, fält och floder av plastskräp och deponierna är fulla till brädden av eget och importerat plastavfall. Nu tar landet ett stort kliv mot att drastiskt minska användningen av icke nedbrytbar engångsplast.

Miljöministeriet och Nationella kommissionen för utveckling och reformer (NDRC), som bland annat ansvarar för landets femårsplaner, har aviserat en rad direktiv som ska minska mängden miljöskadlig engångsplast ”betydligt” till 2022.

– Det är positivt att engångsplasten till sist erkänns som central i Kinas plastföroreningskris. Beijing tar problemet på allvar och driver på för återbruk som rätt lösning, men politiken saknar fortfarande lagstiftande styrmedel för exempelvis pantsystem, säger Tang Damin, som arbetar med plastfrågan för Greenpeace i den kinesiska huvudstaden Beijing.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

E-handeln ett problem

Många av riktlinjerna är ovanligt tydligt formulerade, och säger bland annat att all icke nedbrytbar engångsplast på kinesiska snabbmatställen ska bort till slutet av 2022, med start i större städer redan i år. Tillverkningen av bomullspinnar, mikroplastpärlor för kosmetiska produkter och skumplastlådor för hämtmat ska också förbjudas innan årets slut. 

Men, enligt Tang Damin, är en av de viktigaste faktorerna bakom Kinas eskalerande plastföroreningskris landets växande e-handel och expressleveranser av mat. 

– Matleveranser och e-handelsföretag som Alibaba, JD.com och Meituan har ökat Kinas beroende av engångsplast ofantligt, och underblåst en allmän slängkultur, säger han.

Fyrdubbling väntar

I höstas presenterade en rad miljöorganisatoner en rapport som förutser en fyrdubbling av avfallet bara från dessa sektorer till år 2025, om ingenting görs. 

De nya riktlinjerna för engångsplast adresserar även e-handeln och matleveranssektorn, som  uppmanas att använda flergångsförpackningar och rapportera in hur de arbetar för att minska mängden engångsplast i verksamheterna.

– Men detta direktiv är endast en uppmuntran och saknar konkreta mål, kommenterar August Rick, presskommunikatör vid Greenpeace Östasien.

Viktig definitionsfråga

En annan svaghet i direktiven rör termen ”nedbrytbar plast”, som inte definieras närmare.

– Kinas lista över godkända nedbrytbara plaster har inte uppdaterats på 14 år och innehåller fortfarande material som har visat sig göra mer skada än nytta, till exempel oxo-nedbrytbar plast, säger August Rick.

Oxo-nedbrytbar plast bryts aldrig ner fullständigt utan sönderdelas bara i allt mindre bitar som förorenar miljön under mycket lång tid, inte minst genom att sköljas ut i sjöar och hav.

”Stort steg framåt”

Trots svagheterna anser Tang Damin att Kinas nya riktlinjer är viktiga och ett stort steg framåt – som kan följas av fler om åtgärderna slår väl ut.

– Efter att ha rört om i den globala avfallshandeln genom att blockera importen av plastavfall 2018, lägger Kina nu ny kraft bakom den globala rörelsen mot engångsplast. Att landet driver på en nationell minskning kan bli ett exempel för hur man ska reagera på plastkrisen globalt, säger Tang Damin.

Läs vidare på nästa sida: Mexico City hakar på plastförbuden

800dagar

Förbud inom 5 år

• Enligt nya direktiv från Kinas miljöministerium och från landets ledande myndighet för ekonomisk planering, NDRC, ska en stor del av den icke nedbrytbara engångsplast som används i Kina förbjudas inom de närmaste fem åren. 

• Exempelvis förbjuds icke nedbrytbar engångsplast för snabbmatställen i större städer redan i år, medan användningen av icke-nedbrytbar engångsplast för hemleveranskunder ska minska med 30 procent på regionnivå till 2025.

• Definitionen av ”icke nedbrytbar plast” är dock oklar, och inkluderar även plaster som inte kan brytas ned helt biologiskt.

• De nya direktiven innefattar också ytterligare standardisering av avfallsförbränningsanläggningar för energiåtervinning.

• Plastpåsar ska fasas ut helt till 2025.

• Även Sydkorea har nyligen lanserat en färdplan för minskning av engångsplast, med målet att få ner användningen med 35 procent till 2022.

• Thailand har tagit ett första steg och förbjöd också engångsplastpåsar hos stora detaljhandlare tidigare i år.