Klimat.

2020-07-31 09:30
”Om Trump vinner blir USA en icke-spelare och Paris klimatmål blir mycket, mycket svåra att nå”,  säger Todd Stern, USA:s chefsförhandlare om Parisavtalet, till The Guardian.  Bild: Jacquelyn Martin/AP/TT
”Om Trump vinner blir USA en icke-spelare och Paris klimatmål blir mycket, mycket svåra att nå”, säger Todd Stern, USA:s chefsförhandlare om Parisavtalet, till The Guardian. 
Puffetikett
Dagens ETC

Katastrof för klimatet om Trump vinner valet

Om Donald Trump sitter kvar lämnar USA officiellt Paris­avtalet den 4 november i år – dagen efter presidentvalet.

– Då blir USA en icke-spelare och Paris klimatmål blir mycket, mycket svåra att nå, säger Todd Stern, USA:s chefsförhandlare om klimatavtalet som beslutades 2015 i Paris.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Donald Trumps presidentskap har präglats av kaos och tvära kast, men på klimatområdet har han varit ovanligt konsekvent. Kort efter att han tillträtt, i juni 2017, deklarerade han att landet drar sig ur Parisavtalet, och politiken har under hela mandatperioden varit inriktad på att dra tillbaka klimat- och miljöskyddsregleringar och på att stärka den inhemska produktionen av fossila bränslen.

Enligt villkoren för Paris­avtalet kan inget land lämna överenskommelsen förrän tidigast i november i år. Det innebär att USA, om Trump blir kvar fyra år till i Vita huset, kommer att lämna avtalet officiellt den 4 november, på dagen fyra år efter att det trädde i kraft 2016.

– Valet av Biden eller Trump i Vita huset är avgörande, inte bara för USA utan för världens möjligheter att hantera klimat­förändringarna. Om Biden vinner, markerar den 4 november slutet på en mardröm. Om Trump vinner blir USA en icke-spelare och Paris klimatmål blir mycket, mycket svåra att nå, säger Todd Stern, USA:s chefsförhandlare om Parisavtalet, till The Guardian.

Klimatplan och Parisavtal

Joe Biden presenterade nyligen ett omfattande klimatpolitiskt reformpaket värt 2 000 miljarder dollar som ett led i sin val­kampanj och har lovat att åter­ansluta USA till Parisavtalet om han väljs till president. Donald Trump håller fast vid sin fossilvänliga linje i valrörelsen.


Prenumerera på ETC:s Klimatnyhetsbrev

 

”Biden vill genomföra en massiv omreglering av energi­ekonomin och återansluta landet till Parisavtalet, vilket skulle döda vår energisektor helt, tvinga 25 procent av företagen att stänga samt ta död på olje- och gasutvecklingen,” sa presidenten tidigare i juli, utan att styrka argumenten med källhänvisningar.

En överväldigande majoritet av världens länder har skrivit på Parisavtalet och därmed förbundit sig att hålla den globala medeltemperaturen väl under 2 graders temperaturökning jämfört med förindustriell tid, och med sikte på att inte överstiga 1,5 grader. 

Men, enligt Climate Action Tracker, är det hittills endast Marocko som agerar i linje med Parisavtalets mål. Att USA under Trumps ledning tagit sin hand från avtalet minskar den politiska viljan även i andra länder, enligt många bedömare. 

– Åtta år med Trump skulle göra det ännu svårare att hålla samman koalitionen av länder som bryr sig, säger Sue Biniaz, tidigare jurist vid amerikanska utrikesdepartementet och ansvarig för utformningen av delar av Parisöverenskommelsen, till The Guardian.

Osannolik måluppfyllelse

Den slutsatsen stöds av en färsk norsk-tysk forskningsstudie som visar att de redan begränsade möjligheterna att nå 2-gradersmålet minskar väsentligt om USA lämnar överenskommelsen. Det skulle då krävas att andra länder ökar sin ambition och uppfyller nästan 100 procent av sina löften, enligt studien.

– Vår modell indikerar att chansen att nå 2-gradersmålet redan är mycket låg, men nära noll om vi får ännu en mandatperiod med Trump, säger forskningsledaren Hakon Saelen vid Oslo universitet, till The Guardian.

800dagar

1,5-gradersmålet

Det globala klimatavtalet ingicks vid toppmötet COP21 i Paris 2015 och syftar till att länderna stegvis ska höja klimatambitionerna för att nå det så kallade 1,5-graders­målet, vilket är alltmer avlägset enligt prognoserna.

Enligt FN måste de globala växthusgasutsläppen minska med minst 7 procent årligen fram till 2030 om det över­huvudtaget ska vara möjligt att begränsa uppvärmningen till max 1,5 grader jämfört med förindustriell tid.

USA är, efter Kina, det land i världen med störst koldioxidutsläpp totalt, medan landet hamnar på femte plats på listan över koldioxidutsläpp per capita.