Kanada.

2015-10-10 11:00
 • Naomi Klein. Bild: Jessica Gow/TT
  Naomi Klein.
 • ”Bara för att den gröna energin har vinstpotential, innebär inte det att kapitalismen kommer att lösa något åt oss”, säger Naomi Klein. Bild: Jessica Gow/TT
  ”Bara för att den gröna energin har vinstpotential, innebär inte det att kapitalismen kommer att lösa något åt oss”, säger Naomi Klein.
 • Bild från en scen ur filmen ”This changes everything” visar hur demonstranter protesterar mot en guldgruva i Grekland. Bild: Press
  Bild från en scen ur filmen ”This changes everything” visar hur demonstranter protesterar mot en guldgruva i Grekland.

"Jag är inte för en utplåning av marknader"

Naomi Kleins bok This Changes Everything, om klimatförstörande kapitalism, skapade debatt när den kom i fjol – men mest inom en redan övertygad sfär. Nu hoppas Klein att bokens kompanjonsfilm – i regi av hennes man Avi Lewis – ska bidra till förändring på bredare front. Erik Augustin Palm träffade paret i hemstaden Toronto. 

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

”En bok om klimatförändringar för människor som inte läser böcker om klimatförändringar.” Det kallade Naomi Klein sin kritikerrosade bok This Changes Everything från i fjol, den sista delen i hennes ”antiglobaliseringstrilogi”, där No Logo: Märkena, marknaden, motståndet från 1999, och Chockdoktrinen från 2007, är de två föregående delarna. Men även om detta var hennes föresats och boken mycket riktigt triggade en flod av ordskiften på det sätt som en Naomi Klein-bok alltid gör, nådde dess över 500 (ändå förhållandevis snabblästa) sidor inte långt utanför den designerade intelligentsians ramverk. Det vill säga till de grupper som verkligen behöver få en skarpare inblick i det rådandet miljö- och världsekonomiläget, och som därigenom förhoppningsvis blir inspirerade att organisera sig för att bidra till förändring.

Att göra sig lustig över titeln på boken är därför lätt, även om den förstås inte syftar till sin egen potentiella genomslagskraft – utan till de omvälvande verktyg till förändring som avtäcks genom dess rigorösa research. Men skillnaden mellan en tung sakprosabok och rörliga bilder i fråga om att påverka icke-engagerade människor att bry sig om miljön, var naturligtvis något som Naomi Klein var fullt medveten om under arbetet med boken. Sålunda var tanken hela tiden att This Changes Everything skulle resultera i just både en film och en bok. Det berättar paret när jag träffar dem i hemstaden Toronto, en sensommartisdag i september. Filmen har två dagar tidigare haft världspremiär på Toronto International Film Festivals 40:e upplaga, och entusiasmen hos båda är påtaglig – vilket är förståeligt av flera överlappande anledningar. 

En av dem är det enorma arbete som båda har lagt ned:

– Sammantaget har allt tagit väldigt lång tid. Det har varit två femåriga parallella projekt som tagit upp all vår aktiva arbetstid. Vi hade inte hade kunnat genomföra dem utan varandra, säger Naomi Klein och tittar varmt mot Avi Lewis. 

Det är tydligt att detta Kanadas mest celebra vänsterpar står lika nära varandra politiskt som känslomässigt. Men Lewis förhållningssätt bär på en vibrerande beundran inför Klein som överstiger ömsesidigheten. Han är hennes största fan.

– Naomi blev färdigt med en 500-sidorsbok ett år innan jag blev klar med en dokumentär. Det säger en del om den kreativa processen (skratt). Hon gjorde research och skrev boken, medan jag filmade den. Och ingen annan skulle ha stått ut med hur lång tid det har tagit mig.

Läs vidare på nästa sida

This changes everything

Dokumentär i regi av Avi Lewis, som är en systerfilm till Naomi Kleins bok med samma namn från förra året. 

Det tog fyra år att spela in filmen, där paret besöker nio länder på fem olika kontinenter och avtäcker miljökatastrofer och intervjuar människorna som har tagit upp kampen för att motarbeta dem. 

En mängd kändisar är knutna till filmen som exekutiva producenter, däribland skådespelarna Danny Glover och Seth MacFarlane, regissören Alfonso Cuarón, samt designern och gatukonstnären Shephard Fairey. 

Filmen hade svensk premiär på Bio Rio i Stockholm den 27 september, men vem som helst kan nu gå in på filmens officiella hemsida thischangeseverything.org och efterfråga en egen så kallad ”gräsrotsvisning”.

Boken kommer ut på svenska med titeln ”Det här förändrar allt” 24/10 (Ordfront).