Klimat.

2020-07-14 10:59
Bild: Shutterstock
Puffetikett
Dagens ETC

Inom fem år kan världen vara 1,5 grader varmare

Världen kommer snart att bli varse hur det känns när den globala medeltemperaturen stigit med 1,5 grader. För även om det blir tillfälligt är risken en på fyra att det händer inom de närmaste fem åren.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Risken är en på fyra att den globala medeltemperaturen tar sig 1,5 grader Celsius över förindustriella nivåer någon gång under de kommande fem åren. Det visar en ny prognos från Meteorologiska världsorganisationen WMO.

Dessutom riskerar temperaturen att hålla sig över 1 grad Celsius över förindustriell nivå under hela femårsperioden, närmare bestämt kommer den att pendla mellan 0,91 och 1,59 grader, enligt carbonbrief.org.

Professor Richard Betts vid Exeters universitet påminner i just carbonbrief.org om att den nya prognosen inte ska tolkas som att världen är på väg att misslyckas med Parisavtalet, men att den visar hur nära världen är att göra det. Bland annat påminner han om att de senaste fem åren varit de varmaste sedan mätningarna började.

– Studien visar – med en hög grad vetenskaplighet bakom – vilka enorma utmaningar det finns i att uppfylla Parisavtalets mål om maximalt 2 graders uppvärmning jämfört med förindustriell period och svårig­heterna med att begränsa temperaturen till maximalt 1,5 grader, säger Petteri Taalas, ordförande för WMO, till The Guardian.

I prognosen ingår naturliga variationer i klimat och väder, bland annat risken för ett El Niño-fenomen i år.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

800dagar

El Niño

El Niño är ett klimatfenomen som, via påverkan på havsströmmar och lågtryck i atmosfären, återkommer med tre till fem års mellanrum och påverkar vädret över hela världen.