Klimat.

2020-11-18 16:30
Bild: Björn Larsson Rosvall/TT
Puffetikett
Dagens ETC

Ingen deltog i digital träff om Preems bränsleplaner

Fram till 20 november kan allmänheten tycka till om Preems planerade satsning på biobränslen i Lysekil. Men inbjudan till samrådet är svår att hitta, och ingen deltog i den digitala träff som hölls i fredags.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Miljöbalken ställer krav på företag som söker tillstånd för sin verksamhet att ta in synpunkter från allmänheten. Därför bjöd Preem i fredags (13 november) in till ett samråd om planerna på att framställa diesel ur rapsolja, tallolja och återvunnen frityrolja vid raffinaderiet i Lysekil.

Men trots att samtalet var digitalt, och trots att många brukar ha en åsikt om Preems framtid, dök inga privatpersoner upp till mötet. Dagens ETC ringde upp Preems presschef Dani Backteg.

Vad tycker du om att ingen privatperson deltog på ert digitala samråd, med tanke på hur många som har åsikter om Preem?

– I slutet av oktober informerade vi allmänheten genom att annonsera i lokalpressen och genom att skicka informationen till lokalmedia för att de skulle få chansen att skriva om frågan på nyhetsplats. Både i annonser och i pressmaterial framgick hur man går tillväga för att få ta del av samrådshandlingar och lämna in eventuella synpunkter.

När Dagens ETC sökte information på webben om samrådet lyckades vi inte hitta någon. Varför har ni inte uppmärksammat möjligheten att lämna synpunkter och ställa frågor i era digitala kanaler?

– Vi hörde av oss till Länsstyrelsen för att få vägledning om hur inbjudan ska utformas så här i covid-tider. Vi har gjort precis som man ska göra, och som vi har gjort vid tidigare samråd.

Preem planerar att lämna in sin nya ansökan om biobränsle från raps-, tall- och återvunnen frityrolja till årsskiftet. Allmänhetens synpunkter kommer då vara del av ansökan. Skulle privatpersoner ha dykt upp till det digitala mötet och ställt frågor, hade det också räknats till ansökan.

800dagar

Det är inte för sent att lämna in synpunkter

Fram till 20 november kan privatpersoner lämna synpunkter skriftligen.

Samrådshandlingar får man om man mailar samradsynsat@preem.se