Klimat.

2019-03-15 07:20
Puffetikett
Dagens ETC

I dag strejkar hundratusentals unga för sin framtid

Det började med Greta Thunbergs ensamma skolstrejk i augusti förra året. Nu har den vuxit till en global jätterörelse av unga klimataktivister.

I dag lämnar hundratusentals skolungdomar i hundratals länder sina klassrum för att gå ut i den hittills största klimatstrejken någonsin.

Dagens ETC har pratat med unga från världens alla hörn om deras gemensamma kamp för en framtid.

”Om ingen gör något kommer det att vara förödande för oss alla”

Vanessa Nakate

22, Kampala, Uganda

Hur startade ditt klimatengagemang?

– Det började efter att jag hade pratat med min morbror här i Uganda om hur vädret har förändrats genom åren. Regnet faller inte under de perioder det brukade göra och temperaturerna har ökat dramatiskt. Det fick mig att börja göra research om orsakerna till förändringarna. När jag för en tid sedan fick höra talas om Greta Thunberg och de andra unga klimataktivisterna blev jag inspirerad att dra igång en egen klimatstrejk.


Prenumerera på ETC:s Klimatnyhetsbrev

 

I början strejkade du ensam. Har fler anslutit sig nu?

– Först var det bara jag, och ibland även mina syskon. Men sedan några veckor tillbaka har  studenter på Kampala International University också börjat strejka liksom elever på ytterligare en skola. Så det växer i Uganda nu, även om det inte har uppmärksammats på nyheterna här ännu. Jag vet inte om journalisterna sover eller vad de gör, men det är inte alls samma medieuppmärksamhet kring det här som hos er tyvärr. Faktum är att det bara är ett fåtal människor i Uganda som vet att strejkerna pågår, och det är tack vare sociala medier.

Vilka förändringar hoppas du att klimatstrejkerna ska leda till?

– Jag vill att regeringen i Uganda tar till åtgärder mot plastnedskräpningen, men också att de ska sluta exploatera våtmarker och skövla skog. Det huggs ner väldigt många träd här för att starta upp industrier och myndighetspersonerna som tar besluten saknar ofta kunskap om de negativa effekterna. Afrika hör till de regioner som kommer att drabbas hårdast av klimatförändringarna, så krismedvetenheten måste öka bland våra ledare. De måste lyssna på oss och agera innan det är försent.

Vad skulle du vilja säga till någon som inte förstår allvaret i klimatfrågan?

– Att förneka klimatförändringarna är som att låsa in sig i ett brinnande hus – då har du ingen chans att överleva. De som förnekar klimathotet, vilket ofta är äldre personer, borde inte inte tillåta sig själva att vandra på den destruktiva vägen när de kan agera här och nu.

Idag kommer det att genomföras över tusen klimatstrejker runt om i världen. Varför tror du att Fridays for future har fått så stor spridning?

– Jag tror att klimatstrejkerna har öppnat väldigt mångas ögon och fått dem att inse att vi befinner oss i en akut situation. Om ingen agerar kommer det att vara förödande för oss alla.

Maria Holm

Läs vidare på nästa sida: ”Ni vuxna måste lyssna, läsa på och öppna era ögon”

800dagar

Global Climate Strike For Future

Äger rum idag, 15 mars, på över 1 600 platser i mer än 100 länder runt om i världen.

Bakom står nätverket #Fridaysforfuture, som startades efter att Greta Thunberg inledde sin skolstrejk för klimatet i augusti förra året.

I Sverige kommer det att strejkas på minst 120 platser runt om i landet.

Mer information finns att läsa på www.fridaysforfuture.org.