Miljö.

2017-11-02 10:15
Stekpannor av teflon kan vara dåliga för miljön om de inte kasseras på rätt sätt. Bild: Fredrik Sandberg/TT
Stekpannor av teflon kan vara dåliga för miljön om de inte kasseras på rätt sätt.

Hur giftig är din stekpanna?

Nu och då varnas det för att laga mat i stekpannor av teflon eftersom materialet kan innehålla giftiga högfluorerande ämnen. Det är både sant och falskt. Men den som värnar hälsa och miljö bör i första hand välja en annan panna.

Teflon har kallats världens slipprigaste substans. Det stämmer inte riktigt. Teflon är ett varumärke, men de så kallade non stick-beläggningar som brukar benämnas teflon består av fluorpolymeren PTFE – och PTFE kvalar helt klart in under beskrivningen. PTFE – eller polytetrafluoreten – är ett plastmaterial som praktiskt taget ingenting fastnar på.


VAR MED OCH BRYT MEDIEMONOPOL

Teckna en prenumeration på din lokala ETC-tidning


Tack vare de fett-, smuts- och vattenavvisande egenskaper ämnet har används det i alltifrån non stick-stekpannor till bakplåtspapper och sport-och fritidskläder. För att tillverka PTFE används högfluorerande ämnen, så kallade PFAS. Det är syntetiskt framställda kemikalier som är extremt svårnedbrytbara i naturen – vissa bryts aldrig ner. De ansamlas i levande organismer och kan ge allvarliga hälsoproblem i högre doser.

De mest kända typerna av PFAS är PFOS och PFOA. Tidigare använde kemijätten Dupont PFOA vid tillverkningen av sina teflonpannor. De höga utsläppen kring fabriken i Parkersburg, USA, förorenade dricksvattnet och Dupont har tvingats betala flera miljarder kronor i skadestånd till människor som drabbats av bland annat njurcancer och sköldkörtelproblem.

Oväntade halter i avloppsvatten

Numera har Dupont fasat ut PFOA och använder istället ett liknande ämne, Gen X, som också är problematiskt enligt Daniel Borg, toxikolog på Kemikalieinspektionen.

– Oväntat höga halter av Gen X har hittats i avloppsvattenprover från Stockholm och Örebro. Hur det kommer sig vet vi inte. Jag hade väntat mig lägre halter eftersom ämnet är så nytt och, vad vi vet, bara används i tillverkningen av fluorpolymerer, säger Daniel Borg.

”Frågan om en bråkdel”

Stekpannor och apparater som smörgåsgrillar med teflonbeläggning finns i var mans kök. Frågan är då om vi får i oss de giftiga kemikalier som används vid tillverkningen av köksredskapen när vi använder dem?

– Lite av kemikalierna kan nog överföras till maten i början av användningen, men det är då frågan om en bråkdel av de halter vi får i oss från andra PFAS-källor som dricksvatten och livsmedel, säger Daniel Borg.

Ibland varnas det för att använda teflonpannor som blivit repiga, men det har ingenting med de högfluorerande ämnena att göra. Däremot kan sprickor i teflonet släppa fram kemikalier under beläggningen som man inte borde få i sig.

– Själva beläggningsmaterialet PTFE består av så stora kemiska strukturer att de inte tas upp av kroppen, säger Daniel Borg.

Kan komma ut i dricksvattnet

De största problemen med teflon är utsläppen av PFAS vid tillverkningen och vad som händer med pannan eller smörgåsgrillen när den kasseras, enligt Daniel Borg.

– Det kan bildas PFAS-ämnen som kommer ut i naturen, och i förlängningen ut i dricksvattnet och maten, om non stick-materialet förbränns i värmeverk där temperaturen inte är tillräckligt hög.

Var därför noga med att lämna den uttjänta pannan till en återvinningscentral. Då kan beläggningen i bästa fall förbrännas i tillräckligt höga temperaturer i metallåtervinningsprocessen.

Och om du behöver en ny panna kan det vara värt att satsa på en av keramik eller gjutjärn – de håller i evighet och avger garanterat inga giftiga ämnen – inte ens när de är nya.

 

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter

Högfluorerande ämnen – PFAS

Sverige och Tyskland har tillsammans lämnat in ett förslag om att begränsa omkring 250 av de mest känt miljö- och hälsoskadliga PFAS-ämnena inom EU. Dessa ämnen går att reglera inom ramen för dagens kemikalielagstiftning Reach.

Ett förbud mot PFOA - och några hundratal närbesläktade PFAS-ämnen, träder i kraft 2020 inom EU.
De högfluorerade ämnen som industrin nu ersatt dessa med är svårare att förbjuda enligt Reach, eftersom de inte är lika bioackumulerande.
Idag används minst 3 000 olika högfluorerande ämnen på den kommersiella marknaden.
PFAS används bland annat för non stick-stekpannor, textil- och läderimpregnering, till papper och livsmedelsförpackningar, rengöringsmedel som fönsterputs, i målarfärg  och brandskum.
PFAS är bioackumulerande och ämnena har hittats i bland annat isbjörnar i Arktis.

Vad undrar du?

Det här är andra delen i vår artikelserie om kemikalier i vardagen. Har du frågor kring hur produkter i din närmiljö kan påverka hälsa och miljö? Mejla till miljo@etc.se