Klimat.

2019-11-19 09:40
Bild: Fredrik Persson/Jessica Gow/TT
Puffetikett
Dagens ETC

Holmgren rasar mot M-utspelet: ”Närmar sig SD i klimatpolitiken”

Ulf Kristersson har förtydligat den moderata klimatpolitiken i en stor intervju med Expressen. Det handlar om elektrifiering men också om kärnkraft, fortsatt flygande och att det egentligen inte är så bråttom. Pär Holmgren (MP) kommenterar:

– Det är anmärkningsvärt att någon som gör anspråk på statsministerposten fullständigt struntar i kommande generationer.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Ulf Kristersson har förtydligat den moderata klimatpolitiken i en stor intervju med Expressen. Det handlar om elektrifiering men också om kärnkraft, fortsatt flygande och att det egentligen inte är så bråttom.

Pär Holmgren, Europarlamentariker för Miljöpartiet, reagerar starkt på Ulf Kristerssons resonemang.

– Kristerssons uttalanden är vetenskapsfientliga. Det är anmärkningsvärt att en partiledare för ett stort parti verkar sakna helt grundläggande kunskaper om klimatförändringarna. Han säger rakt ut att vi inte har en bestämt tid på oss att lösa det här och det är inte sant. Kristersson är välkommen till Bryssel så att vi kan prata om vad vetenskapen säger. Jag betalar gärna tågbiljetten.

”Lattjolajban med beräkningar”

I intervjun med Expressen säger Kristersson bland annat att Sverige måste satsa på kärnkraft och på att bygga ut Arlanda. Samtidigt ser han ingen anledning att svenskar ska flyga mindre.

– Få flyger för nöjes skull, säger Kristersson.

Men faktum är att i fjol gjorde svenskar nästan 14 miljoner semesterresor till utlandet.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

Holmgren anser att Kristersson verkar ha svårt med matematiken.

– Klimatpolitik handlar precis som den ekonomiska politiken om att räkna. I den ekonomiska politiken brukar Moderaterna prata om finansiering krona-för-krona. Även inom klimatpolitiken måste vi förhålla oss till en befintlig budget men här verkar det för Kristersson vara lite mer lattjolajban med beräkningarna. Det vore intressant att veta hur han räknat på utsläppen, för han kommer fram till helt andra resultat än vad meteorologer och forskare gör.

Drar mot populism

Holmgren tycker sig se en markant försämring vad gäller hur Moderaterna förhåller sig till klimatkrisen.

– Det är oroväckande att Moderaterna närmar sig Sverigedemokraterna i klimatpolitiken. När Fredrik Reinfeldt var partiledare tog de problemet på allvar, även om jag tycker att de gjorde för lite. Nu närmar sig Moderaterna på område efter område Sverigedemokraterna. Om vi ska nå en mer hållbar samhällsutveckling behövs mer vetenskap och mindre populism i politiken.

Finns det inga ljuspunkter i M-ledarens klimatresonemang?

– Ska jag säga något positivt så är det bra att han vill ge det klimatpolitiska rådet större befogenheter.

800dagar