Klimat.

2020-05-05 16:50
  • ”Det är en historisk chock för energivärlden”, säger IEA:s chef Fatih Birol. Foto: Shutterstock
    ”Det är en historisk chock för energivärlden”, säger IEA:s chef Fatih Birol.
Puffetikett
Dagens ETC

Historiskt utsläppsfall – sex gånger större än efter krisen 2008

Utsläppen av koldioxid beräknas falla med historiska åtta procent i år, enligt nya beräkningar av Internationella energibyrån IEA. Utsläppstappet blir i så fall historiskt, sex gånger större än efter finanskrisen 2008.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

– Det är en historisk chock för energivärlden. Mitt i den stora hälso- och ekonomiska krisen är fallet i efterfrågan för bränslen förbluffande, speciellt för kol, olja och gas. Bara förnybart håller stånd i den här historiska svackan, säger IEA:s chef Fatih Birol i ett uttalande.

Enligt IEA kan efterfrågan på energi falla med sex procent globalt och elva procent i EU. Hårdast antas effekterna bli för kol och olja. Efterfrågan på kol beräknas minska med åtta procent, den största nedgången sedan andra världskriget. Samtidigt antas andelen förnybar elproduktion växa med fem procent, trots svårigheter för exempelvis vindkraftprojekt under pandemin.

Måste upprepas varje år

Beräkningarna bygger på data från årets första 100 dagar. Kalkylen bygger också på en gradvis, så kallad U-liknande återhämtning för världsekonomin när pandemin börjar släppa.


Prenumerera på ETC:s Klimatnyhetsbrev

 

Samtidigt påpekar en rad forskare att utsläppen beräknas landa runt 92 procent av fjolårets – trots en global nedfrysning av världsekonomin. Koldioxidhalterna i atmosfären kommer därmed att fortsätta växa. För att begränsa den globala uppvärmningen till 1,5 grader måste utsläppen beskäras med ungefär åtta procent per år – varje år från och med nu och tills utsläppen är utraderade, runt år 2050, enligt FN:s miljöorgan UNEP.

”Ingenting att hurra för”

Det avgörande för klimatet är med andra ord hur världen kommer att se ut efter coronakrisen – och vilka beslut världens politiker fattar kring de stimulanspaket som nu utformas för återuppbyggnaden efter krisen.

– Det här fallet, som resultat av för tidiga dödsfall och ekonomiskt trauma, är ingenting att hurra över. Det världen behöver är strukturella utsläppsminskningar framdrivna av bättre politik, säger Fatih Birol i en kommentar på Twitter.

800dagar

Fossila utsläpp i världen

Världens fossila utsläpp av koldioxid genom historien och den historiska minskning som förväntas under 2020. Samma minskning krävs varje år fram­över för att begränsa den globala uppvärmningen till 1,5 grader, enligt FN:s miljöorgan Unep.

Källa: Global Carbon Project och IEA.