Klimat.

2019-09-17 10:20
Klimatprotest i London tidigare i år. Bild: Kirsty Wigglesworth/AP/TT
Klimatprotest i London tidigare i år.
Puffetikett
Dagens ETC

Hela Oxford går ut i strejk för klimatet

Hela den brittiska staden Oxford går ut i strejk för klimatet på fredag i vad som kallas den första generalstrejken sedan 1926.

– Ingen lyssnar på ungdomarna på samma sätt som de lyssnar på vuxna. Så vi bestämde oss för att ta med de vuxna också, säger EJ Fawcett, 17, till Metro UK.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

I sju månader har skolungdomar i Oxford strejkat för klimatet. På fredag, under den stora globala klimatstrejken, får de sällskap av vuxna när hela staden går ut i strejk.

– Vi tröttnade på att regeringen ignorerar krisen och vi vet att ingen lyssnar på ungdomarna på samma sätt som de lyssnar på vuxna. Så vi bestämde oss för att ta med de vuxna också, säger studenten EJ Fawcett, 17, till Metro UK.

– Vi uppmanar alla som kan att gå ut med oss på fredag och kräva handling för klimatet, fortsätter hon.

Hela Oxford stad - med drygt 150 000 invånare - och området runtomkring, Oxfordshire, kommer gå ut i strejk för att dra uppmärksamhet för klimatet och kräva att regeringen börjar agera, skriver brittiska Metro.

Det beskrivs som den första generalstrejken sedan 1926 och den första gången som skolbarn strejkar sida vid sida med vuxna för att kräva handling mot klimatkrisen.

 

”Går för långsamt”

Den globala klimatstrejken på fredag 20 september kommer hållas samtidigt i över 150 länder i världen och är inspirerade av svenska klimataktivisten Greta Thunberg.

– Vi ungdomar har strejkat i sju månader nu och fler och fler människor har börjat uppmärksamma detta, men det går för långsamt för att skapa förändring, säger EJ Fawcett till Metro UK.

– Det är dags att inte bara världens unga agerar mot klimatkrisen, alla behövs, tillägger Joseph Johns, 18.

800dagar