Klimat.

2020-02-24 16:42
London-flygplatsen Heathrow är Europas mest trafikerade. Foto: Matt Dunham/TT/AP
London-flygplatsen Heathrow är Europas mest trafikerade.
Puffetikett
Dagens ETC

Heathrow skryter med nollutsläpp – men räknar inte med flygplanen

Europas största flygplats - Heathrow i London – lovar att bli koldioxidneutral.

Men det finns ett problem: utsläppen från flygplanen räknas inte med i kalkylen.

Flygplatsen Heathrow i London ska bli koldioxidneutral. Som första flygplatsen i världen siktar Heathrow på att uppnå målen till mitten av 2030-talet, rapporterar Sky news.

Ledningen för flygplatsen säger att en 93-procentig minskning av utsläppen skett sedan 1990 genom energieffektivisering och genom att generera och använda förnybar energi.

Kvarstående koldioxidutsläpp ska kompenseras genom att träd planteras i Indonesien och Mexiko, meddelar flygplatsledningen.
Men med i beräkningen har bara utsläppen från byggnader, infrastruktur och fordon tagits. De utsläpp som kommer från leverantörer, terminalhandlare, den planerade konstruktionen av en tredje bana samt själva flygen har inte tagits med i kalkylen.

– Fienden är inte flygning, utan koldioxid, säger Matt Gorman som är ansvarig för hållbarhet på Heathrow till Sky news, och fortsätter:

– Flyg innebär enorma vinster ekonomiskt, social och kulturellt. Jag skulle inte vilja se en värld där vi inte kunde resa med flyg, men vi måste tackla klimatförändringarna. 

Flygplatsens planer välkomnas av Luke Murphy, biträdande chef för frågor rörande energi, klimat och infrastruktur på Institutet för Public Policy Reasearch. Men han kritiserar också faktumet att inte flygets utsläpper räknas med.

– Flygindustrin planerar att öka antalet passagerare med 70 procent och kommer troligen vara den största utsläpparen vid 2050.