Klimat.

2018-12-03 11:45
Beatrice Rindevall och Jakob König. Bild: Czarek Sokolowski/AP/TT / Daniel Rossetti
Beatrice Rindevall och Jakob König.
Puffetikett
Dagens ETC

Här investerar banken dina pengar: ”Finns ingen ursäkt”

Fossiljättar, Rysslands största kolföretag och oljeutvinning i Arktis. Det blev resultatet när miljöskribenten Beatrice Rindevall tog reda på var hennes bank investerat och lånat ut pengar – efter att Parisavtalet skrevs på.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

– Det här är jättedåligt. Men vad ska jag göra åt det? Ska jag byta bank, finns det bättre banker?

Det frågar sig Beatrice Rindevall, ledarskribent på Nyhetsmagasinet ETC och en av grundarna till Supermiljöbloggen. Med hjälp av en stor internationell kartläggning av hur banker investerar och lånar ut pengar har vi nu fått lite mer insyn i den annars hårt sekretessreglerade finansbranschen. Och resultatet förskräcker.

Som Dagens ETC nyligen berättade investerar svenska banker fortfarande stora summor i fossilbolag och de värsta utsläpparna av koldioxid. På Fair finance guide granskar man bankerna utifrån en rad olika hållbarhetsaspekter. Där ingår både miljöpåverkan, riktlinjer för jämställdhet och drägliga löner i tillverkningsindustri.

Stora fossila investeringar

Jakob König, initiativtagare till projektet Fair Finance Guide, har granskat Beatrice Rindevalls sparande och bankaffärer. Dagens ETC följde med när hon fick resultatet av deras genomgång. Granskningen visar att hon, den miljömedvetne klimatskribenten, har sina pengar i den bank som investerat och lånat ut mest av alla till fossil energi.

– I början av det här året hade din bank investerat 17 miljarder kronor i fossil energi, men bara 2,8 i hållbar energi, säger Jakob König när vi slagit oss ner i en soffa på Sveriges Konsumenters kontor, en av organisationerna bakom Fair finance, i Sverige.

Nordea, som är Beatrice Rindevalls bank för vardagsärenden, har stora investeringar genom fonder och värdepapper i en rad kända namn i utsläppssammanhang.

– Bland de största fossilinvesteringarna finns Exxon Mobil, Shell och China Petroleum. Det finns också alla de fem största oljesandsföretagen och bolag som utvinner olja i Arktis. Och så finns lite polsk kolkraft, berättar Jakob König.

– Det är verkligen inte bra! Jag är så trött på att det här kan hända. Man har ändå ett stort förtroende för de stora institutionerna. Att det var så här illa, det trodde jag inte, säger Beatrice Rindevall när hon får se resultatet.

Hur kommer du att agera när du fått reda på det här om din bank?

– Jag kommer att byta bank direkt. Det är det enda alternativet för mig.

Att ha kvar pengarna och försöka påverka banken att bättra sig är inget alternativ för Beatrice Rindevall. Hon tror inte att de kommer lyssna på henne.

– Det känns inte som att jag kan påverka så mycket, att jag kan sätta något stort tryck på banken. De vill ju inte ens prata med Jakob som har hela Fair finance guide bakom sig, säger hon och riktar en fråga till Jakob König:

– Min bank har ju väldigt hög svansföring i hur de pratar om hållbarhetsfrågor, och att de säger att de försöker investera etiskt. Hur reagerar bankerna på er påtryckning?

– Det är lite blandat. Just din bank är kanske inte den som vi har bäst dialog med. Generellt kan man säga att banker och pensionsfonder länge lovat väldigt mycket, men det har varit generella löften, att de vill investera i företag som inte förstör miljön och respekterar mänskliga rättigheter, säger Jakob König.

Motsvarar inte förväntningarna

Jakob König anser att bankerna inte har följt upp frågorna på det sätt som kunderna har förväntat sig:

– Det låter trovärdigt men problemet är att man inte ­implementerat det på ett trovärdigt sätt, det har varit för ytligt.

I Fair finances granskning görs först en rankning av bankens egna hållbarhetslöften. Utöver det inkluderas egna undersökningar, där investeringar i olika bolag runtom i världen grävs fram genom internationella kartläggningar. Den senaste rapporten fokuserade på energisektorn och klimatet, men de har tidigare tittat på jämställdhet, drägliga löner och andra faktorer.

”Ingen ursäkt”

Beatrice Rindevall tillhör dem som känt att hon utan ett stort sparkapital inte behövt tänka på problemet, och inte heller sett några rimliga alternativ.

– Det är viktigt att folk hör av sig till sin bank. Men någonstans måste det också svida för banken om de inte gör någonting åt det, och då gäller det att flytta sina pengar. Det finns ingen ursäkt egentligen för att de har kvar sina pengar i skit.

Läs vidare på nästa sida: Här har Beatrice Rindevall sina pengar

800dagar