Klimat.

2018-10-22 13:00
”Intresset har varit stort bland våra medarbetare, nästa sommar får vi väl se riktigt hur stort”, säger Mats Johannesson. Bild: Oskar Westöö / Gorm Kallestad/NTB
”Intresset har varit stort bland våra medarbetare, nästa sommar får vi väl se riktigt hur stort”, säger Mats Johannesson.
Puffetikett
Dagens ETC

Här får personalen extra semesterdagar om de nobbar flyget

Initiativet inleds den här ­månaden och kommer att ­utvärderas efter ett år.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Allt fler svenskar tar flyget på semestern. Sedan 1990 har flygresandet tredubblats, och det fortsätter att öka – i takt med stigande utsläppskurvor. Samtidigt vittnar sommarens rusning efter tågresor om att alltfler vill resa klimatsmart.


Prenumerera på ETC:s Klimatnyhetsbrev

 

– Efter den här sommaren har klimatdebatten legat högt på agendan, med intensiva diskussioner, inte minst hos oss som tågbolag som har klimatsmart resande i vårt DNA, säger Mats Johannesson, vd på MTR Express, som kör snabbtåg på sträckan Stockholm-Göteborg.

Minskade koldioxidutsläpp

Efter årets semesterledigheter uppstod frågan hur de som företag skulle kunna bidra till minskade koldioxidutsläpp, enligt Mats Johannesson.

– Ett av skälen till att många väljer flyget för längre resor är att det ofta är tidseffektivt. Med ett par extra semesterdagar kan vi minska effekten av skillnaden i restid och uppmuntra fler i personalen att välja tåget. Det löser givetvis inte klimatproblemen i ett slag, men det är ett av många små steg, säger han.

Erbjudandet gäller samtliga anställda på MTR Express. Tjänstemännen får möjlighet att arbeta på distans om de åker tåg och slipper därmed ta ut en semesterdag, medan den operativa personalen kan ta ut en semesterdag med lön när de väljer bort en flygresa på minst två timmar Den som tar tåget till exempelvis Florens tur och retur får två betalda semesterdagar.

Initiativet inleds den här ­månaden och kommer att ­utvärderas efter ett år.

– Intresset har varit stort bland våra medarbetare, nästa sommar får vi väl se riktigt hur stort. Även från omgivningen har vi bara fått positiva reaktioner och många nyfikna frågor från andra organisationer. Vi hoppas att fler företag följer efter, säger Mats Johannesson.

Tåg är det mest klimatsmarta sättet att resa, bara att segla och att cykla är bättre. Men för att tågresan ska vara riktigt miljövänlig ska bränslet vara fossilfritt. I Sverige går 90 procent av järnvägsnätet på förnybar el, i Europa är dieseldrift vanligare. På en del håll, som Tyskland och Polen, kommer elen till tågen från kolkraft. Men det är fort­farande bättre att välja tåget än flyget. Eller bilen för den delen.

Tar du själv tåget när du semestrar utomlands?

– Vi har pratat om det hemma. Vi har småbarn och har bilat ut i Europa tidigare, men tänker att tåget är ett bra alternativ, säger Mats Johannesson.

800dagar

MTR-personalen får extra lediga dagar

MTR-koncernen, med bas i Hong Kong, är ett internationellt företag inom spårbunden kollektivtrafik och infrastruktur.

Sedan 2015 kör MTR Express snabbtåg i egen regi mellan Stockholm och Göteborg.

Personalen i MTR Express erbjuds nu två extra lediga dagar med lön per år om de väljer tåg istället för flyg på semestern.

Initiativet införs över en försöksperiod på ett år och ska sedan utvärderas.