Klimat.

2018-05-14 12:55
När Retaste invigdes förra veckan var det celebra gäster som tog plats runt bordet; däribland kronprinsessan Victoria, konsumentminister Per Bolund (MP) och författaren och programledaren Lotta Lundgren. Bild: Lorenzo Guida
När Retaste invigdes förra veckan var det celebra gäster som tog plats runt bordet; däribland kronprinsessan Victoria, konsumentminister Per Bolund (MP) och författaren och programledaren Lotta Lundgren.

Här blir matsvinn till gourmeträtter

Nyligen slog portarna upp till popup-restaurangen Retaste, som tillverkar lyxiga rätter av  mat som annars hade gått till spillo.

”Det här har varit en dröm länge”, säger initiativtagaren och kocken Paul Svensson.

”Ett nytt koncept som kommer att bli de förlorade smakupplevelsernas mecka.” Så beskrivs den nyligen öppnade pop up-restaurangen Retaste i ett pressmeddelande som skickades ut inför invigningen i förra veckan. Restaurangen huserar i en designstudio på Södermalm i Stockholm och här görs all mat och dryck av räddade råvaror från livsmedelsbutiker.

Bakom initiativet står kocken och matkreatören Paul Svensson. Förhoppningen är att restaurangen ska inspirera människor att se på mat och råvaror med nya ögon.


Prenumerera på ETC:s Klimatnyhetsbrev

 

– Det finns många faktorer som gör att vi slänger mat som är fullt brukbar, men framförallt tror jag att vi gör det på grund av oförstånd, säger Paul Svensson.

En tredjedel slängs

Varje år slängs ungefär en tredjedel av all mat som produceras globalt – och mycket kastas helt i onödan. Paul Svensson säger att en råvara många gånger är som allra bäst precis innan den blir dålig och att människor generellt är alldeles för rädda för utgånget bäst före-datum.

Genom att starta Retaste vill han bidra till ökad medvetenhet om vad det är vi slänger i soporna.

– Den estetiska bilden av vad som är en perfekt råvara måste omvärderas, så att det som vi tittar snett på – exempelvis bananer som börjat bli bruna – kanske istället blir det vi letar efter. Det synsättet hoppas vi att restauranggästerna tar med sig härifrån.

Samarbetar med butiker

Retaste samarbetar bland annat med matvarubutikerna Coop och Willys som förser restaurangen med utsorterade varor. Idag är restaurangen en non profit-verksamhet men Paul Svensson, som länge varit engagerad i hållbarhetsfrågor, drömmer om att konceptet ska kunna genomföras i större skala och att det i sin tur kan öppna upp för att fler tar efter.

– Det här är ju en fråga för hela samhället och inte minst för oss som restauratörer. Förhoppningsvis kan branschkollegor inspireras och börja fundera på hur de själva kan samarbeta med dagligvaruhandeln för att ta hand om varor som annars skulle kastats.

Hur det enorma matsvinnet ska minska är även en fråga för politikerna. När Retaste invigdes i måndags fanns konsumentminister Per Bolund (MP) bland middagsgästerna. Han säger att regeringen tar sig an frågan, bland annat inom ramen för livsmedelsstrategin.

– Vi har gett Livsmedelsverket och Naturvårdsverket i uppdrag att undersöka hur matsvinnet kan minska i hela kedjan, från producent till livsmedelsförsäljare och vidare till slutkund. År 2019 ska de presentera sitt förslag, säger han till Dagens ETC.

Ditt parti, Miljöpartiet, vill även förbjuda större mataktörer att slänga mat som går att äta. Kan ni få med er övriga partier på det tror du?

– Vi hoppas på det. Alla inser ju att det är orimligt att slänga mat på det sätt som vi gör idag.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter

Matavfall

Matsvinn

l dag går mellan en tredjedel och hälften av all mat som produceras i världen förlorad.

Matavfall och matsvinn uppkommer i flera olika led i livsmedelskedjan; vid tillverkning, hos grossister, leverantörer, butiker, restauranger och storkök samt hos hushållen.

I Sverige produceras ungefär 1,3 miljoner ton matavfall per år. Produktionen av den mängd mat som slängs orsakar utsläpp på omkring två miljoner ton koldioxid årligen. Det motsvarar cirka tre procent av de totala utsläppen av växthusgaser i Sverige.

En orsak till att användbar mat slängs är att många har svårt att skilja på bäst före-dag och sista förbrukningsdag, men också att matförpackningar är skadade eller att varor har fel utseende.

Tar hand om ratad mat

Retaste är en nyöppnad pop up-restaurang på Södermalm i Stockholm som serverar finmat av råvaror som annars skulle ha slängts.

Restaurangen drivs av kocken Paul Svensson och initiativet genomförs i samarbete med Electrolux, Coop och Willys.

Retaste kommer vara öppen för bokningar två kvällar i veckan från den 2 maj till 31 oktober (sommarstängt i juli).

Vid sidan av Retaste finns det ett antal andra popup-restauranger och aktörer som arbetar med att minska matsvinnet. Ett exempel är Sopköket, som gör skolmat och catering på räddade råvaror.