Klimat.

2020-09-14 09:36
Per Bolund och Isabella Lövin, MP, på dagens presskonferens. Foto: TT/Pontus Lundahl
Per Bolund och Isabella Lövin, MP, på dagens presskonferens.
Puffetikett
Dagens ETC

Här är klimat- och miljösatsningarna i budgeten

Regeringen satsar nästan 10 miljarder kronor på klimatåtgärder nästa år och ytterligare 10 miljarder de två kommande åren. Det handlar bland annat om satsningar på naturvård, hållbara drivmedel och renovering av miljonprogrammen.

På måndagsförmiddagen presenterades regeringens nya miljö- och klimatbudgetförslag av finansmarknads- och bostadsminister Per Bolund och miljö- och klimatminister Isabella Lövin.

Förslaget bygger på en överenskommelse mellan regeringspartierna, Centerpartiet och Liberalerna. Det handlar om  9,7 miljarder kronor under 2021 till en ”grön återhämtning”, samt ytterligare 10 miljarder kronor för 2022 och 2023.

– Klimatkrisen är ett faktum, det är en verklighet som vi måste möta med en offensiv politik, säger Isabella Lövin.

Bland de största satsningarna är de 5,4 miljarder kronor som ska gå till att minska utsläppen från transporter. Bland annat ska Green Cargo ska få ett kapitaltillskott om 1,4 miljarder kronor och den regionala kollektivtrafiken ska få ett riktat stöd på två miljarder kronor. Regeringen vill även göra förändringar inom det så kallade bonus malus-systemet. Det högsta bonusbeloppet, som ges till fordon som släpper ut noll gram koldioxid, kommer höjas till 70 000 kronor, en höjning med 10 000 kronor.

Nästan en miljard ska gå till en grön omställning inom industrin. Där ingår en grön kreditgaranti som ska få företag att göra klimatsmarta satsningar. 600 miljoner kronor ska gå till att skydda värdefull natur, bland annat på att återväta våtmarker.

Bland satsningarna finns även ett fortsatt bidrag till solceller och ett nytt stöd för energieffektivisering och renovering av flerbostadshus nästa år, framför allt inom miljonprogramsområden. Till den satsningen viks 900 miljoner under 2021, med ytterligare tillskott kommande två år.

Du kan se dagens pressträff i videospelaren här under.