Klimat.

2019-12-11 09:00
Bild: Paul White/AP/TT
Puffetikett
Dagens ETC

Här är Greta Thunbergs tal i Madrid

Den svenska klimataktivisten talade under toppmötet COP25: ”Vi kan starta förändringen här och nu.”

Mötet hålls under rubriken klimatnödläge och innan Greta Thunberg talade svenske Johan Rockström, professor i miljövetenskap, om det allvarliga läget för klimatet. 

– Det vi lärt oss de senaste åren är att klimatförändringarna går snabbare än vetenskapen trodde för 20 år sedan, säger Rockström.

– De senaste tre miljoner åren har inte medeltemperaturen någon gång varit över två grader. Men om nuvarande utsläppsnivåer fortsätter i åtta år till så har vi passerat möjligheten att klara 1,5-gradersmålet.

Även Spaniens miljöminister Teresa Ribera talade om klimatnödläget och att det är dags för handling och aktion snarast inom alla sektorer. 

I sitt tal fokuserade Greta Thunberg på att det går att skapa förändring här och nu.

– För ett och ett halvt år sedan pratade jag knappt med någon, om jag inte verkligen behövde det. Sedan hittade jag anledning att tala. Och efter det har jag hållit många tal. Jag har lärt mig att man ska inleda med något personligt och känslomässigt, som att säga att huset brinner eller "jag vill att ni ska få panik". Men idag ska jag inte göra det, för då är det bara dessa fraser som folk fokuserar på. De minns inte faktan eller anledningen till att jag säger dessa saker från början, säger hon. 

Hon fortsatte med att prata om de rika ländernas ansvar. 

– Världens 50 procent fattigaste länder står för mindre än tio procent av utsläppen. Vi har alla mycket att göra, men vissa mer än andra, säger hon. 

– Våra koldioxidutsläpp måste sluta! 

– Utan tryck från folket kan våra politiker komma undan med att knappt göra någonting alls, säger Greta Thunberg. 

– Det finns hopp. Men hoppet kommer inte från politikerna, utan från folket. Demokrati pågår överallt. Alla stora förändringar har kommit från folket. Vi behöver inte vänta. Vi kan starta förändringen här och nu. Vi, folket. Tack, avslutar hon. 

800dagar