Klimat.

2020-12-15 10:30
  • Att äkta gran är bättre för både klimat och miljö har stöd i forskningen. Först efter 16 års användning kan plastgranen mäta sig med      den vanliga granens klimatavtryck, enligt en färsk italiensk studie.   Bild: Shutterstock
    Att äkta gran är bättre för både klimat och miljö har stöd i forskningen. Först efter 16 års användning kan plastgranen mäta sig med den vanliga granens klimatavtryck, enligt en färsk italiensk studie. 
  • Jonas Rudberg är Naturskyddsföreningens egen julgransexpert. Bild: Naturskyddsföreningen
    Jonas Rudberg är Naturskyddsföreningens egen julgransexpert.
Puffetikett
Dagens ETC

Här är de bästa och sämsta julgranarna 2020

Julgran till jul är en självklarhet i de flesta svenska hem, i år kan den betyda mer än någonsin. Forskning tyder på att välkända ritualer som att klä granen har en läkande kraft i tider av oro och ovisshet.

Men vilket träd är bäst för klimat och miljö? Julgransexpert Jonas Rudberg har svaren.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Prenumerera digitalt

Från

39 kr

Beställ här!

Beställ senast 26 september så får du en hel månad för bara 39 kronor. Avsluta när du vill.

Prenumerera på papper

Från

327 kr

Beställ här!

Få tidningen både på papper och digitalt. Betala per månad.

Det gångna året har varit en prövning för många och det är inte över än. Varken coronaviruset eller Folkhälsomyndighetens påbud pausar för att det är jul, med allt vad det innebär för firandet. Då kan det vara extra betydelsefullt att för en stund gå in för välbekanta ritualer – som att klä granen till exempel. Ny forskning pekar på att seder och traditioner kan skapa en känsla av trygghet och kontroll i orostider.

Och lika säkert som att julen firas vid denna tid på året, infinner sig numera den återkommande frågan: Vilken gran är egentligen bäst för miljö och klimat?

Ja, inte är det den 14 meter höga plastgran som Askersunds kommun valt att dekorera centrum med, även om de motiverar beslutet med miljöskäl, säger Jonas Rudberg som är Naturskyddsföreningens egen julgransexpert.

– Plastgran är utan tvekan den minst miljö- och klimatvänliga granen. Plastgranarna har fraktats över halva jorden, de innehåller hormonstörande kemikalier och är miljöfarliga både under tillverkningen och när de sedan ska bli avfall, säger han.

Att äkta gran är bättre för både klimat och miljö har stöd i forskningen. Först efter 16 års användning kan plastgranen mäta sig med den vanliga granens klimatavtryck, enligt en färsk italiensk studie. Och då har inte miljögifterna beaktats, bara klimatpåverkan.

Askersunds kommun är ändå inte ensamma om uppfattningen att det är sämre att hugga nya granar år efter år än att satsa på en plastimitation som håller länge.

– Det är en spridd uppfattning, men det stämmer inte, avgör Jonas Rudberg.

Krukgranar en växande trend

Den absolut bästa köpegranen är inte oväntat en närodlad ekologisk och gärna Kravmärkt gran, enligt Jonas Rudberg. Kravmärkta granar kommer från kontrollerade ekologiska odlingar och har fått växa upp utan naturfrämmande kemiska bekämpningsmedel, enligt certifieringsorganet Krav.

Om alla de tre miljoner svenska hushåll som brukar köpa gran varje år plötsligt vill ha en miljöcertifierad gran lär de inte räcka till. Det finns bara en handfull svenska odlare av Krav-granar.

– Men för fem år sedan hade jag inte kunnat rekommendera Krav-granar alls, då fanns de knappt, säger Jonas Rudberg.

En annan växande trend är gran i kruka. Det har Claes Hamilton i Halland valt att satsa på.

– Det ligger rätt i tiden. Man vill inte köpa en gran som man sedan lägger på soptippen. Den här kan man använda i flera år eller sätta den i jorden, säger han.

Hallandsgranen odlas direkt i krukorna, till skillnad från en del krukgranar som tas upp ur marken av maskiner och därefter sätts i krukor.

– Krukodlingen gör att våra granar har oskadade rotsystem vilket gör dem betydligt tåligare, säger han.

Adoption och uthyrning

Efter tjugondag Knut kan de små träden växa till sig på balkongen i väntan på nästa jul. Ännu bättre växer den om krukan grävs ner några centimeter i marken, så att rötterna kan växa ut i jorden runtomkring genom hålen i krukbotten,.

– Jag har sett granar med en höjd på 150–175 centimeter i krukor på 10–15 liter, men den vanligaste storleken är 60–80 centimeter från krukans höjd, säger Claes Hamilton.

I USA, Storbritannien och Nederländerna kan man ”adoptera” en krukgran. Efter jul tar odlaren hand om den tills den hämtas för ny tjänstgöring året efter i samma hushåll. Claes Hamilton är inne på ett liknande spår.

– Vi hyr ut granar från gården. Det kostar 260 kronor och man får skriva på ett kontrakt om att sköta om granen på rätt sätt. De får exempelvis inte stå nära värmekällor, säger Claes Hamilton.

Ekologiskt och närodlat är bäst

Än så länge hämtar de flesta sin julgran hos närmsta granförsäljare nere på torget. Där finns det vanligen både rödgranar och ädelgranar i olika storlekar, och i vissa fall även ekologiska granar.

– Efter den ekologiska närodlade granen på topplistan över miljöbästa granar hamnar den närodlade svenska rödgranen. Den är troligtvis inte behandlad med kemikalier – och  den doftar bättre än många av ädelgranarna, säger Jonas Rudberg.

De konventionellt odlade ädelgranarna, exempelvis den vanliga kungsgranen, tar den näst sista platsen på listan.

– Kungsgran är generellt sett sämre, om den inte är kravmärkt, eftersom den då sannolikt odlats med både gödsel och bekämpningsmedel. Var granen är odlad spelar också roll. En dansk gran är ett bättre val i Skåne än i Stockholm, säger Jonas Rudberg.

Alternativ ogräsbekämpning

Växtgifter används i betydligt högre grad på julgranar än i vanligt skogsbruk, mot ogräs och insekter. Det finns också medel som påverkar själva växtsättet på granarna.

Enligt Krav används mest gifter vid odlingen av kungsgran.

– Kungsgranen som oftast är odlad i Danmark behöver ogräsbekämpning. Poängen är att det ska ta död på all växtlighet runt den lilla granplantan.

På många ekologiska gran­odlingar används en trevligare lösning.

– Där sköter betande får och getter ogräsbekämpningen, säger Jonas Rudberg.

800dagar

Vad händer med granen efter jul?

Drygt 3 miljoner av Sveriges omkring 4,5 miljoner hushåll ­brukar köpa julgran. Det blir många granar att ta hand om när julen dansats ut.

Granen ska lämnas på av kommunen anvisade platser, när sådana finns, eller till åter­vinningscentraler. Kommunerna tar hand om granarna som vanligen eldas upp och blir fjärr­värme. Energin från en gran motsvarar el som räcker till tre–fyra ­maskiner med tvätt.

Stockholms stad har en smartare lösning: de gör biokol av en del av granarna.  Biokolen används till jordförbättrings­medel vid planteringar. Samtidigt sänker biokolen koldioxidnivån i atmosfären genom att det binder kolet i jorden, till skillnad från förbränningen som ger koldioxid­utsläpp.

På en del håll används granarna till så kallade ris- eller julgrans­vassar på botten av en sjö, enligt gammal tradition. Granarna skapar gynnsamma livsmiljöer för flertalet fiskarter. För detta krävs vattenägarens tillstånd.