Klimat.

2018-11-16 12:16
Stekta syrsor innehåller massvis med protein.  Bild: Marcus Ericsson/TT
Stekta syrsor innehåller massvis med protein.
Puffetikett
Dagens ETC

Han vill få oss att börja äta insekter

Att äta insekter är klimat­smart, energieffektivt och gott. Det menar Anders Engström som nu släpper en bok i ämnet. Han tror att det bara handlar om att vänja sig innan syrsor, myror och larver blir en självklarhet på svenskarnas tallrikar.

”Någonting som ses som självklart i en kultur är jättekonstigt och äckligt i en annan”, säger Engström.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Två miljarder människor i omkring 80 procent av världens länder äter insekter. I stora delar av västvärlden ses det dock fortfarande som ett stort tabu. Men entomat, som det kallas formellt, är en växande trend de senaste åren, även i Sverige.

Anders Engström ger i veckan ut boken ”Äta insekter – det stora proteinskiftet”.

– Insekter är mycket mer klimatsmarta och resurseffektiva än normalt boskap. De kan odlas på liten yta och eftersom de är kallblodiga så är de väldigt mycket mer energieffektiva. Och det är nyttigt, proteinrikt och med mycket järn och vitaminer, säger han.

Redan år 2014 startade Anders Engström bloggen Bugburger, delvis som en reaktion mot den stora trenden med köttkrogar och hambugerställen som då började dyka upp i Stockholm.

– När det gäller klimatfrågan måste vi börja tänka utanför boxen, på alla områden. Och insekter har potentialen att odlas på ett klimatsmart sätt.

Äter insekter en gång i veckan

Själv äter Anders Engström insekter någon gång i månaden, men i övrigt nästan helt vegetarisk kost. Bland insektsfavoriterna finns allt från gräshoppor i tacos till kåldolmar gjorda på mjölmaskfärs och våfflor med syrsmjöl – recept som finns med i boken och är skapade tillsammans med kocken Ola Albrektsson.

Trenden med att äta insekter har blivit stor de senaste åren, inte minst i USA.

– Där äter man wokade gräshoppor med chili som snacks på basebollmatcher.

Alla äter insekter hela tiden omedvetet redan nu, menar Anders Engström, eftersom de finns precis överallt.

– Det handlar bara om att medvetet ta steget. Du kan äta det som pulver. Är man öppen för det så skulle man kunna äta pannkakor med syrs-mjöl en gång i veckan till exempel. Vegetarianer bryr sig ju om klimatet och sina val. Det finns människor i England nu som kallar sig ento-vegetarianer.

I Sverige är försäljning av insekter som livsmedel än så länge förbjudet av Livsmedelsverket. Trots det växer trenden och ett antal startup-företag jobbar med entomaten. I flera europeiska länder går det dock bra att äta insekter, däribland både Danmark och Finland.

– När det godkändes i Finland förra hösten blev det värsta hajpen, med grisbönder som konverterade till att bli syrs-farmare och flera stora företag som gått in i det.

Flera tillståndsansökningar

Fem ansökningar om tillstånd för att sälja olika insekter ligger just nu väntande på beslut.

– Om de går igenom, vilket är ganska troligt, så kommer de att gälla hela EU. Senast i förra veckan sa Efsa (Europeiska livsmedelssäkerhetsmyndigheten) på en konferens att de troligtvis kommer att godkänna en ansökan nästa år, om buffalo-larver, en slags mindre mjölmaskar. Jag tror att de kommer bli godkända först.

Anders Engström ser boken och bloggen som upplysningsprojekt, för att ta bort det kulturella tabut kring att äta insekter. Han får mycket respons från läsare, allt från högstadieelever som gör skolarbeten till investerare som undrar vilka företag som är värda att satsa pengar på.

Men det är fortfarande många som reagerar avogt mot tanken på att stoppa syrsor och larver i munnen.

– Varje gång man lägger upp något så får man 40 kräk-emojis och ”gud vad äckligt”-kommentarer. Det är en jättestark aversion. Men eftersom två miljarder människor i världen äter insekter så är det bara kulturellt betingat. Det handlar bara om en tillvänjningsprocess. Någonting som ses som självklart i en kultur är jättekonstigt och äckligt i en annan kultur. För mig handlar det mycket om att upplysa.

800dagar

Fakta: Entomat

Runt två miljarder människor i världen äter insekter.

Att äta insekter är vanligt i 80 procent av världens länder, däribland större delarna av Central- och Sydamerika, Afrika, Asien och Australien.

Runt 2 000 olika insektsarter anses vara ätbara för människan.