Klimat.

2020-07-15 13:00
Bild: Shutterstock
Puffetikett
Dagens ETC

Hållbart hav kan ge mångdubbelt tillbaka

Havsnäringen har fått sig en rejäl törn under coronapandemin. Nu har en ny analys från Ocean Panel pekat ut en riktning som både kan sanera sektorn efter corona och dessutom bidra till en mer hållbar värld.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Varje satsad krona på ett hållbart hav kan ge fem tillbaka. Det visar en ny analys som gjorts av Ocean Panel, en sammanslutning av länder som arbetar för en sund och hållbar maritim ekonomi.

Närmare bestämt landar analysen i slutsatsen att en total investering på minst 18 miljarder kronor inom fyra olika sektorer till år 2050 kan ge tillbaka 95 miljarder kronor i form av direkta ekonomiska vinster och via förbättrad miljö och hälsa för människor och samhällen.

Fokus för dessa investerade pengar bör enligt analysen ligga på att konservera och återbörda mangroveträsk, växla upp arbetet med vindkraftsparker till havs, fasa ut fossila bränslen från internationell fartygsfrakt och på att öka produktionen av hållbart producerad protein från världshaven.

Förlorade jobb till följd av covid-19

Enligt Ocean Panel bör dessa investeringar komma igång så fort som möjligt, inte minst med anledning av coronakrisen, som slagit hårt mot havsnäringar. Analysen spår nämligen också att upp till 300 miljoner jobb kan komma att försvinna, att 450 miljoner företag kan komma att påverkas negativt och att covid-19 kommer att orsaka BNP-fall världen över.

Som exempel på hur nämnda investeringar kan ge mångfalt tillbaka nämner analysen de vindkraftsparker till havs på totalt 7,5 GW som installerades inom EU 2014. Inom fem år hade arbetstillfällena inom vindkraft tredubblats till närmare 75 000 heltidsanställda, samtidigt som hela sektorn fick sig ett uppsving i form av fler producenter, leverantörer och med dessa ytterligare arbetstillfällen.

800dagar

Näring till havs

Näringar kopplade till havet svarar i dag för 3,5 procent av världens BNP. Andelen väntas bli dubbelt så hög år 2030.

Globalt uppskattas över 350 miljoner arbetstillfällen vara kopplade till havet samtidigt som 3 miljarder människor direkt eller indirekt är beroende av dessa havsnäringar.