Klimat.

2016-05-03 16:23
Bild: Pontus Lindahl/TT

Greenpeace om Vattenfall: ”Hyckleri utan dess like”

Vattenfall kritiseras hårt för att de säljer och inte avvecklar sin sin tyska brunkolsverksamhet. Men enligt företaget behöver Tyskland brunkolen, och en avveckling måste vara ett politiskt beslut.

– Ingenting hade hindrat Vattenfall från att behålla verksamheten och avveckla den, säger Gunnar Lind på Greenpeace.

Igår berättade Dagens ETC om den förestående massaktionen, Ende Gelände, mot Vattenfalls planerade försäljning av den tyska brunkolsverksamheten. Busslaster med människor från Sverige och andra länder i Europa kommer att samlas vid Vattenfalls kolgruva i Lausitz och försöka stoppa verksamheten. Aktionen är en del i en större världsomspännande kampanj för att återstående fossila bränslen ska bli kvar i marken.

Vattenfall är väl medvetna om Ende Gelände och presstalesmannen Michelle von Gyllenpalm påpekar att det inte är tillåtet att ta sig in på produktionsområdet.

– Det kan innebära risker för både aktivister och Vattenfalls medarbetare, säger hon i ett mejlsvar.

På frågan om företaget har någon förståelse för dem som kräver avveckling av brunkolet istället för försäljning svarar hon att många människor är frustrerade över att koldioxidutsläppen inte minskar i snabbare takt.

Varför väljer ni att sälja framför att avveckla?

– Brunkol är en del av den tyska energimixen och behöver hanteras av tyska politiker. Tyskland kommer att behöva sin brunkol ett tag framöver eftersom man bestämt att avveckla kärnkraften till 2022. För Vattenfall är försäljningen av brunkol en del i att minska företagets koldioxidutsläpp och förverkliga våra klimat- och hållbarhetsambitioner, skriver hon.

Hon tillägger att brunkolsverksamheten i Tyskland är hårt kritiserad för sin miljöpåverkan och koldioxidutsläpp och har knappt någon lönsamhet alls nu.

Energijättarna motarbetar kolavveckling

Enligt Michelle von Gyllenpalm vore det ekonomiskt oförsvarligt – och förmodligen inte möjligt av tyska elförsörjningsskäl – att stänga snabbare än enligt vad tyska politiker beslutar. Det vore också en dålig affär för Vattenfall, på grund av bland annat avvecklingskostnader.

– Vi tycker det är bättre att verksamheten får en annan ägare som kan hantera den på längre sikt inom ramen för tysk energipolitik.

Gunnar Lind, kampanjledare på Greenpeace, påminner om att den tyska regeringen förberedde en kraftig beskattning av kolkraften förra året för att kolkraftverken skulle stänga ner.

– Men detta motarbetades hårt av de tyska energijättarna, och av Vattenfall. Koncernchefen Magnus Hall gick ut i de tysk media och kritiserade den tyska regeringen för att gå alldeles för fort fram. Han var inte nådig i sin kritik av den tyska energipolitiken säger Gunnar Lind, och kallar Vattenfalls förklaring till varför de säljer för ”hyckleri utan dess like”.

Energijättarna lyckades stoppa den lagstiftning förbundsdagen ville införa.

– Ingenting hade hindrat Vattenfall från att behålla verksamheten och avveckla den. Jag tror tvärtom att många tyska politiker hade varit glada om de hade gjort det, säger Gunnar Lind.

Bred enighet om att avveckla

Det finns en massiv opinion mot kolkraft i Tyskland idag och en bred enighet i förbundsdagen om att avveckla kolet.

– Men så länge energibolag som Vattenfall opponerar sig så kommer det inte att hända, säger Gunnar Lind.

Den tjeckiska energijätten EPH, som ska köpa Vattenfalls tyska brunkol om regeringen godkänner affären, har sagt att de vill ha en ”kolrenässans”.

– De kommer att motarbeta varje politiskt styrmedel som syftar till att avveckla kolkraften, precis som de andra energijättarna, säger Gunnar Lind.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Beställ” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter

Brunkolsförsäljningen

Den 18 april accepterade Vattenfall budet från tjeckiska energijätten EPH och investmentbolaget PPF Investments som vill köpa Vattenfalls brunkolsverksamhet.

Nu är det upp till den svenska regeringen att besluta om affären blir av, vilket beräknas ta några månader.

Motståndet mot affären är stort, bland annat planeras en stor massaktion, Ende Gelände, vid Vattenfalls brunkolsgruva i Lausitz den 12–16 maj.