Klimat.

2017-10-18 16:00
Greenpeace-aktivister blockerade ingången till SCA och hänga upp banderoller över fabriken – nu misstänks de för olaga intrång. Bild: Jari Stahl/Greenpeace
Greenpeace-aktivister blockerade ingången till SCA och hänga upp banderoller över fabriken – nu misstänks de för olaga intrång.

Greenpeace blockerade pappermassafrabrik :"En nödsituation”

I måndags blockerade Greenpeace-aktivister ingången till SCA:s största pappersmassafabrik. Organisationen kräver att bolaget slutar avverka skyddsvärd skog.

Nu misstänks aktivisterna för olaga intrång.

Greenpeace har sedan i mars försökt få SCA att sluta hugga ner värdefull ursprungsskog i områden som Naturvårdsverket klassar som så kallade värdetrakter. Organisationen har samlat in 200 000 namnunderskrifter för att stoppa avverkningen.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Misstänks för olaga intrång

Frode Pleym, Sverigechef på Greenpeace, och en av de som var med vid aktionen i måndags, anser att aktionen var lyckad trots att den avbröts vid lunchtid.

– Vi fick bra genomslag och nådde syftet att lyfta frågan om SCA:s avverkning och handel med skyddsvärd skog till svenska Essity, säger Frode Plym till Dagens ETC.

Aktivisterna är nu misstänkta för olaga intrång.

– Vi avvaktar nu åklagarens beslut. Om det bli rättsprocess tar vi som alltid fullt ansvar. Däremot anser vi inte att vi har gjort fel. Vi agerade i en nödsituation för att stoppa införseln av skyddsvärd skog till fabriken, säger han.

Arter riskerar att försvinna

Ansvaret för skogsskydd delas mellan staten och skogsindustrin, men ett problem enligt Naturvårdsverket är att skogsbolagen inte är helt öppna med hur stora och vilka områden de frivilligt skyddar. Naturvårdsverket anser att mer skog behöver skyddas.

Idag är endast 5 procent av den svenska skogen formellt skyddad, samtidigt som forskningen säger att 20 procent behöver skydd om livet i skogarna ska bevaras.

– Det är uppenbart att politiken har misslyckats med att skydda skogen. Det är för lätt för bolag som SCA och Essity att handla med ursprungsskog. Det är det som Greenpeace och många människor reagerar emot, säger Frode Pleym.

Björn Lyngfelt, kommunikationsdirektör på SCA, säger till Dagens Nyheter att han är besviken på Greenpeace efter aktionen.

– Jag tycker att det är lite märkligt att man går så brutalt fram mot det som är på väg att bli världens mest miljövänliga pappersmassafabrik, säger han.

Björn Lyngfelt menar vidare att att SCA redan frivilligt skyddar 20 procent av skogsarealen bolaget äger.

– All skog inom värdetrakterna är inte skyddsvärd, det är Naturvårdsverket tydligt med. Vi ser att det finns andra områden med högre värden. Men vi kan tänka oss att tillsammans med Greenpeace och Naturvårdsverket diskutera saken vidare i fält.

Aktionen mot SCA

I måndags blockerade Greenpeace-aktivister ingången till SCA:s största pappersmassafabrik i Timrå för att hindra införseln av avverkad ursprungsskog.

Svenska cellulosaaktiebolaget SCA är ett svenskt företag som bland annat tillverkar tillverkar pappersmassa och papper.

En tredjedel av SCA:s råmaterial säljs till svenska Essity, världens näst största mjukpapperstillverkare, som tidigare var en del av SCA.

Greenpeace kräver att Essity säkerställer att ingen av deras leverantörer avverkar skyddsvärda skogar på det norra halvklotet.