Klimat.

2020-06-04 12:55
Medlet kan bland annat användas vid sockerbetsodlingar. Foto: Shutterstock
Medlet kan bland annat användas vid sockerbetsodlingar.
Puffetikett
Dagens ETC

Giftigt bekämpningsmedel får grönt ljus för fler grödor

Bekämpningsmedlet Comet Pro godkänns för allt fler grödor. Utan vare sig behovsprövning eller bedömning av om det finns mindre miljö- och hälsoskadliga alternativ.

”Vi bedömer bara effektivtiteten och om risknivån är acceptabel eller inte”, säger Björn Isaksson, handläggare på Kemikalieinspektionen.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Comet Pro är enligt tillverkaren Basfs produkbeskrivning ett bekämpningsmedel mot svampsjukdomar i stråsäd, fodermajs och sockerbetor, och används sedan många år för dessa grödor. Produkten innehåller ämnen som är skadliga för både miljö och hälsa. Sedan 2018 har LRF lämnat in två ansökningar till Kemikalieinspektionen (Kemi) om tillåtelse att använda medlet även för andra grödor. Båda ansökningarna godkändes, vilket innebär att medlet nu också är tillåtet för odling av purjolök, sparris, senapsfrö, gräslök, salladslök, rödbetor, rotselleri, kålrot, pepparrot och rova.

– Ett sådant utvidgat godkännande kallas UPMA, vilket står för utvidgning av produktgodkännande för mindre användningsområde. Då görs en förenklad riskbedömning inom ramen för ett användningssätt som redan är godkänt, säger Björn Isaksson, handläggare på avdelningen för tillståndsprövning på Kemi.

Giftig produkt

Enligt kemikaliejättens egen produktbeskrivning är Comet Pro skadligt vid inandning och kan vara dödligt om det når luftvägarna. Produkten innehåller bland annat naftalen, som är cancerframkallande för människor, och pyraklostrobin  som är akut giftigt för vatten­levande organismer. 

Ändå ingår det inte i Kemikalieinspektionens uppdrag att pröva varken om det finns ett behov av, eller mindre giftiga alternativ till, de växtgifter som godkänns för nya användningsområden.

– Nej, vi gör ingen jämförande bedömning mellan olika växtskyddsmedel, med undantag för vad som gäller för för substitution av ämnen på EU:s kandidatlista. En behovsbedömning kan inte göras, eftersom det inte ingår i regelverket. Kemikalieinspektionen bedömer däremot effektiviteten hos varje produkt, säger Björn Isaksson.

Ovanligt med avslag

Ansökningar om tillstånd för utvidgat användande av olika bekämpningsmedel är vanliga, och avslag är ovanliga.

Innan Sverige blev medlemmar i EU kunde Kemi neka fortsatt godkännande av tillåtna bekämpningsmedel om det fanns nya produkter som var klart bättre ur hälso- och miljö­synpunkt.


Prenumerera på ETC:s Klimatnyhetsbrev

 

800dagar

Comet Pro

Ett växtmedel som huvudsakligen saluförs som ett medel mot svampangrepp i vete, råg, rågvete, korn, havre, fodermajs och sockerbetor.

Sedan 2018 har LRF ansökt om utvidgat ett produktgodkännande för Comet Pro vid två tillfällen, och fått godkänt. Produkten innehåller bland annat pyraklostrobin och naftalen.

Comet Pro är både direktverkande på grödan mot angrepp och systemverkande, det vill säga tas upp av värdeväxten.