Klimat.

2018-08-01 10:30
Puffetikett
Dagens ETC

Från och med idag lever vi på lånade resurser

Att världen har problem är de flesta medvetna om. Men exakt hur stora är kanske svårt att greppa. Det är därför Earth Overshoot Day myntats. Idag infaller den tidigare än någonsin.

Idag tar det roliga slut. Från och med nu lever vi på lånad tid. Eller rättare sagt – på lånad jord.

Den 1 augusti infaller Earth Overshoot Day, på svenska ibland kallad Den ekologiska skuldens dag. Dagen då vi globalt sett förbrukat den ranson naturresurser vi har att förfoga över om vi vill leva hållbart. Så att våra efterkommande och deras efterkommande också kan få ta del av allt jorden har att erbjuda.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Lite som att lönen tar slut en dryg vecka innan nästa löneutbetalning dimper in på kontot. Men som inte är något problem eftersom vi alltid kan tjata till oss ett förskott på nästa lön.

Vår konsumtion

Mer specifikt handlar det om att vi idag – genom överfiske, genom skogsskövling, genom utsläpp av klimatgaser i atmosfären, vår konsumtion helt enkelt – överskridit jordens förmåga att regenerera sig, matfisken, skogen och ekosystemens förmåga att suga upp koldioxid.

– Våra nuvarande ekonomier spelar ett ponzispel med planeten, säger Mathis Wackernagel, vd och medgrundare till internationella tankesmedjan Global Footprint Network, till The Guardian.

– Vi lånar jordens framtida resurser för att hålla igång våra ekonomier idag. Det funkar ett tag. Men precis som stater, företag eller hushåll som gräver sig djupare ned i en skuldfälla kommer vi till slut att kollapsa.

Gränsen förskjuts

Det är just Global Footprint Network som varje år räknar ut när världens konsumerat sig förbi årsbudget. 1971 inföll brytpunkten den 21 december. Tio år senare hade den flyttats fram till den 12 november. 1991 till den 11 oktober. Och 2011 den 5 augusti. Med nuvarande trend kommer vi kanske om några år att ha förbrukat vår årsranson innan vi ens passerat månadsskiftet juni-juli.

Global Footprint Networks inställning är att trenden går att vända. Allra mest effektivt genom politiska beslut. Till exempel skulle energieffektivisering inom industri och byggande kunna ge oss tre veckors extra andrum. Och en 50-procentig nedskärning av våra utsläpp av koldioxid skulle flytta tillbaka datumet tre månader.

Även livsstil spelar roll. En halvering av köttkonsumtionen skulle ge oss ytterligare fem dagars respit.

Uträkningen av Earth Overshoot Day är också en påminnelse om att Sverige må vara duktigt på klimatpolitik, men att vi, liksom övriga västvärlden, förbrukar betydligt mer resurser än genomsnittsmedborgaren i världen. Redan den 4 april inföll vår lokala Overshoot Day. Vi lever alltså som om vi hade nästan fyra jordklot till godo.

Sämst i klassen då? Inte USA, vars konsumtion faktiskt är hållbar fram till den 15 mars. Inte heller är det enormt förorenade Kina – först den 15 juni inträder deras kredit. Utan Qatar, som ståtar med att vara det land som förbrukar resurser allra snabbast – redan den 9 februari börjar de låna av framtiden.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter

Klimatet

Ineffektivt jordbruk och de ökande behoven av livsmedel har gjort att en tredjedel av all jordbruksmark idag har tappat en stor del av sitt näringsvärde och alltså inte längre duger till att odla på.

Tropiska skogar misstänks nu vara en utsläppskälla avseende koldioxid, snarare än en kolsänka, det vill säga något som absorberar koldioxid från atmosfären.

De irreguljära väderfenomenen blir allt vanligare, särskilt i Arktis.

Bin och andra pollinatörer – livsviktiga för jordens livsmedelsförsörjning – minskar i en oroande takt.