Klimat.

2015-11-23 15:00
  • Jamai Loman, nederländsk Idol-vinnare 2003, spikar fast dagens klimatmål. Till höger syns Marjan Minnesma, miljöorganisationens Urgenda grundare och initiativtagare till marschen. Bild: Urgenda / Chantal Bekker
    Jamai Loman, nederländsk Idol-vinnare 2003, spikar fast dagens klimatmål. Till höger syns Marjan Minnesma, miljöorganisationens Urgenda grundare och initiativtagare till marschen.
  • Intresset för den 580 kilometer långa miljömarschen har varit stort. Vissa vandrar med i en dag, andra en vecka eller hela sträckan.  Bild: Aleksandra Eriksson
    Intresset för den 580 kilometer långa miljömarschen har varit stort. Vissa vandrar med i en dag, andra en vecka eller hela sträckan.

”Framtiden är renare, roligare och bättre”

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Hamnar i bottenligan

I en nyligen publicerad rapport från EU-kommissionen hamnar Nederländerna i den europeiska bottenligan när det gäller användningen av förnyelsebar energi. Mindre än fem procent kommer från rena energikällor, vilket är nästan tio procent mindre än landets eget mål. Bara Luxembourg och Malta är sämre. (Sverige leder ligan, med sina 52 procent.)

Samtidigt anser Marjan Minnesma att det inte råder brist på tekniska lösningar för hur Nederländerna ska bli fossilfritt: landet kryllar av gröna entreprenörer. Det är politikerna som hindrar omställningen. Särskilt högerpolitikerna försummar klimatarbetet.

– De är rädda för att tappa väljare till partier på ytterhögerkanten. I Nederländerna har klimatkampen en vänsterprägel på sig som vi försöker bryta. Konsekvenserna av ett varmare klimat kommer ju drabba alla, oavsett politisk färg, säger Marjan Minnesma.

Urgendas medarbetare tycker sig ändå se att tonen i klimatpolitiken förskjutits mer mot mitten under det senaste året.

– Tidigare avfärdade många på högerkanten oss, säger medarbetaren Dennis van Berkel. Men efter våra framgångar är tonen helt annorlunda.

– Se dig omkring, säger Marjan Minnesma och pekar på sina följare. Här finns knappt några eko-aktivister.

Tåget består i stället av små- och storföretagare, vetenskapsmän, byråkrater, politiker och väderpresentatörer, några som beskriver sig som ”vanligt folk”; en uppfinnare som delar ut bitar av en liten sten och säger att den kan komma att rädda klimatet; en bankir i quiltad täckjacka som njutningsfullt hasar fötterna genom fallna lövhögar.

Vissa vandrar med i en dag, andra en vecka eller hela sträckan. När tåget gick genom Nederländerna var en astronaut, två idolvinnare, en DJ och några skådespelare också med.

– Jag ser hur människor av olika bakgrund träffas och börjar prata med varandra. De kommer på nya idéer och bildar koalitioner. Sen skiljs de åt och pratar med någon annan, säger Marjan Minnesma.

Samlas till samtal

Varje kväll samlas dessutom deltagarna till samtal med invånare i olika städer på vägen. Under veckan har flera deltagare utlyst nya produkter som ska underlätta energiomställningen. Ett energibolag har tagit fram tjänster som är skräddarsydda för småskalig energiproduktion. En solcellstillverkare vill hyra ut solceller till landets alla skolor och kyrkor till en avgift som är lägre än vad dessa sparar på elräkningen med en sådan energiomställning. Nu hoppas Marjan Minnesma på att politikerna gör sitt för att lösningarna kan implementeras.

– Staten måste dra sitt strå till stacken, inte nödvändigtvis genom pengar och subsidier, men genom att stifta lagar så att det blir dyrt att förorena.

Om så sker går vi en ljus framtid till mötes.

– Jag hoppas på en värld där vi har övergått till en cirkulär ekonomi. Alla material återanvänds i stället för att hamna i soporna. Det finns fler jobb, vissa inom helt nya yrken såsom takträdgårdsmästare till exempel. Demokratin har även den revolutionerats. En stor del av beslutsprocesserna har återigen hamnat på lokal och regional nivå. Byar och småstäder röstar om ifall deras energiförbrukning ska komma från vindkraftverk eller solceller. I stället för att pengarna hamnar i fickorna på direktörerna för stora energibolag så stannar de i trakten, som därmed får råd att satsa på olika projekt. Framtiden är renare, roligare och bättre, siar Marjan Minnesma.

Fakta

• EU:s regeringschefer, samt Islands och Norges, har enats om att driva en gemensam förhandlingslinje under klimatmötet i Paris som äger mellan 30 november och 11 december. EU kommer driva på att man senast år 2020 beslutar om minskning av koldioxidutsläppen med minst 50 procent till 2050 för att hålla klimatuppvärmningen under två grader. EU vill också att ländernas åtaganden om utsläppsminskningar ska ses över var femte år.

• EU:s klimatmål för 2030 är att unionen som helhet ska minska växthusgasutsläppen med minst 40 procent i jämförelse med nivån 1990. Andelen förnybar energi ska vara 27 procent. Energieffektiviseringen ska vara 27 procent. Det långsiktiga målet är att minska utsläppen av växthusgaser med 80-95 procent fram till 2050.

• Den 2 december förväntas EU-kommissionen presentera ett lagförslag om cirkulär ekonomi.

 

Tema

Klimatmötet i Paris

Artiklar