Klimat.

2015-11-23 15:00
  • Jamai Loman, nederländsk Idol-vinnare 2003, spikar fast dagens klimatmål. Till höger syns Marjan Minnesma, miljöorganisationens Urgenda grundare och initiativtagare till marschen. Bild: Urgenda / Chantal Bekker
    Jamai Loman, nederländsk Idol-vinnare 2003, spikar fast dagens klimatmål. Till höger syns Marjan Minnesma, miljöorganisationens Urgenda grundare och initiativtagare till marschen.
  • Intresset för den 580 kilometer långa miljömarschen har varit stort. Vissa vandrar med i en dag, andra en vecka eller hela sträckan.  Bild: Aleksandra Eriksson
    Intresset för den 580 kilometer långa miljömarschen har varit stort. Vissa vandrar med i en dag, andra en vecka eller hela sträckan.

”Framtiden är renare, roligare och bättre”

I ett vida uppmärksammat rättsfall stämde miljöorganisationen Urgenda den nederländska staten för att den gör för lite i kampen mot klimatförändringarna. Nu marscherar grundaren Marjan Minnesma mot Paris och FN:s klimatmöte i en 580 kilometer lång fotvandring. Dagens ETC gjorde henne sällskap en bit på vägen.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

 

– Vi vandrar för att visa att många ställer sig bakom vårt budskap, säger Marjan Minnesma, Urgendas karismatiska grundare, som valts till Nederländernas mest inflytelserika person i hållbarhetsfrågor tre år i rad.

– Det är långt mer bråttom än vad politikerna förstår. Vi har 15 år på oss att lämna fossila bränslen därhän och övergå till en ekonomi som är baserad på sol, vind och vatten.

När Dagens ETC slår henne följe har marschen nått Bryssels utkanter. Vägen går längs med skogsbryn och rapsfält, kohagar där belgiska blå går och betar, förbi den lilla byn Grimbergens öl- och ostkloster. När tåget passerar ett kryddfält hälsar marockanska gästarbetare på de förbigående och skänker dem nyskördade korianderbuketter.

Vädret är mycket vackert.

– Det är klimatförändringarna, säger Marjan Minnesma. – Varmaste november i mannaminne.

Under sensommaren överklagade den nederländska regeringen domslutet som gav Urgenda rätt till en högre instans. Jättetråkigt, kommenterar socialliberala riksdagsledamoten Stientje van Veldhoven som också är med på färden.

– Hade vi varit i regeringsställning skulle det aldrig ha hänt. Domen är historisk, så jag förstår att det finns frågor kring vilka rättigheter en person kan ha från en överenskommelse mellan länder som i sig inte är bindande. Men det hade man kunnat lösa i Högsta domstolen i stället för att gå via mellaninstanser, säger hon.

Inte desto mindre kommer regeringen att följa domen och dra igång arbetet med att minska landets utsläpp med 25 procent till 2020. Urgenda kräver dock att tempot skruvas upp ytterligare: hela landet måste vara fossilfritt till 2030.

– Vi cyklar så mycket i Nederländerna att vi fått för oss att vi är bra och miljövänliga. I själva verket ligger vi efter, säger Marjan Minnesma.

Läs vidare på nästa sida

Fakta

• EU:s regeringschefer, samt Islands och Norges, har enats om att driva en gemensam förhandlingslinje under klimatmötet i Paris som äger mellan 30 november och 11 december. EU kommer driva på att man senast år 2020 beslutar om minskning av koldioxidutsläppen med minst 50 procent till 2050 för att hålla klimatuppvärmningen under två grader. EU vill också att ländernas åtaganden om utsläppsminskningar ska ses över var femte år.

• EU:s klimatmål för 2030 är att unionen som helhet ska minska växthusgasutsläppen med minst 40 procent i jämförelse med nivån 1990. Andelen förnybar energi ska vara 27 procent. Energieffektiviseringen ska vara 27 procent. Det långsiktiga målet är att minska utsläppen av växthusgaser med 80-95 procent fram till 2050.

• Den 2 december förväntas EU-kommissionen presentera ett lagförslag om cirkulär ekonomi.

 

Tema

Klimatmötet i Paris

Artiklar