Klimat.

2020-07-09 05:00
Foto: Eric Gay/TT/AP
Puffetikett
Dagens ETC

Fossiljättar planerar framtid utan olja – skriver ner värden för hundratals miljarder

Oljejättarna BP och Shell tycks ha insett att den fossila ekonomin är döende – och har börjat planera för en framtid utan olja. Med bara ett par veckors mellanrum har de skrivit ner sina tillgångar i gas och olja med nästan 400 miljarder kronor.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Efter att ha hört ropen om vargen i mer än ett decennium verkar det som att peak oil nu faktiskt väntar runt hörnet, fast i omvänd version, där det helt enkelt inte kommer att finnas någon som vill ha den olja och fossilgas som pumpas upp ur marken.

De senaste veckorna har BP och Shell, två av världens största oljebolag, meddelat att de kommer att skriva ner sina tillgångar i olja och gas med sammanlagt 39,5 miljarder dollar, motsvarande nästan 370 miljarder kronor.

Tror inte på fossilt

I praktiken betyder detta att bolagen skriver ned sitt eget värde och att de räknar med att marknaden för deras huvudprodukt – fossila bränslen – nu är på väg att krympa. Därmed tycks olja och gas gå samma öde till mötes som kolet, som sedan flera år har börjat konkurreras ut av förnybar energi.

– Jag tror att vi kommer att titta tillbaka på detta och se det som vändpunkten, ögonblicket då industrin till slut insåg att de tillgångar de haft inte längre kunde knytas till en vinst i dollar i en värld som lämnar det fossila, säger en optimistisk Andrew Logan, seniorchef vid Ceres, en ideell organisation som arbetar med investerare och företag för att hjälpa dem att ställa om till en fossilfri framtid, till insideclimatenews.org.

Att coronakrisen slagit hårt mot fossilbranschen blev smärtsamt tydligt tidigare i vår, när sjunkande efterfrågan på olja gjorde att priserna i april plötsligt blev negativa, som mest minus 37 dollar fatet. Med fulla lager som ingen ville köpa och noll kapacitet för att lagra det som pumpades upp blev oljebolagen tvungna att betala för att bli av med sin olja.

Klimatkrisen spökar

Men det är inte bara corona som BP och Shell hänvisar till när de nu skriver ner sina tillgångars värde. Klimatkrisen nämns som en bidragande orsak, i Shells fall visserligen närmast i en fotnot där de skriver att ”åtgärder för att bekämpa klimatförändringar” kan påverka bolagets framtida inkomster avsevärt. De lägger också till att de inte kan garantera att framtida utdelningar kommer att kunna ”matcha eller överstiga tidigare utdelningar”.

BP skriver å sin sida utan omsvep att de till år 2050 strävar mot att nå ”net zero”, det vill säga bidra till en värld utan nettoutsläpp av koldioxid.

Hur banbrytande nedskrivning det handlar om återstår att se. 2019 hade BP och Shell tillgångar till ett värde av 295 respektive 400 miljarder dollar, totalt motsvarande 6 430 miljarder kronor – det vill säga 17 gånger större än de värden som nu skrivs ned.

Nedskrivning väntad

Andrew Grant, chef för Carbon Trackers avdelning för olja, gas och gruvdrift, påminner också om att oljebranschen alltid agerat cykliskt och fått hantera perioder av både över- och underutbud.

– Oljepriserna har ju varit lägre än vad de flesta bolagen räknat med sedan säkert fem år, så en nedskrivning var egentligen väntad, säger han till Dagens ETC.

Men med det sagt menar han ändå att utvecklingen är spännande. Framför allt för att ord som ”klimat” börjat nämnas i deras årsrapporter.

– Så det verkar ändå som att det görs framsteg när det gäller att föra in energiomställningen i bolagens bokföring och affärsprocesser, säger han.

Samtidigt noterar han att jättarna inom oljebranschen skiljer sig åt.

– De bolag som gör dessa förändringar tenderar att vara de som är något mer progressiva avseende klimatet. Vi ser ju inga amerikanska bolag som agerar så här – de avslöjar ju inte ens sina vinster, och ännu mindre försöker de bidra till energi­omställningen.

800dagar