Klimat.

2015-12-11 17:27
Bild: Francois Mori/AP

Fossilindustrin sponsrar klimatmötet

Företag står för 20 procent av kostnaderna för klimatmötet i Paris. Bland sponsorerna finns multinationella koncerner med miljardinvesteringar i fossilindustrin.
– Oljelobbyister välkomnas som observatörer, det får mig att misströsta”, säger aktivisten Olivia Linander.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en slant till: 1231480870

Läs också: Fossilbolag sponsrar klimatmötet i Paris

Medan aktivisterna manifesterar utanför kongresscentret i Le Bourget träffas företagslobbyister och toppolitiker på insidan för att diskutera världens framtid. Klimatmötet kostar runt 200 miljoner dollar och drygt 50 stora företag betalar 20 procent av den kostnaden, enligt nyhetssajten EurActive France.  

–Det är otroligt viktigt att företagsintressen inte påverkar förhandlingarnas dagordning. Men vi vet att bolag över hela världen har inverkan på klimatpolitiken, säger Olivia Linander, talesperson för Fossil Free Sverige och på plats i Paris.

Intressen i fossilindustrin

Bland de drygt 50 företagen som sponsrar mötet pekas tre ut som särskilt problematiska av organisationen Corporate Accountability International: Franska elbolagen Engie och EDF  som importerar naturgas och driver kolkraftverk samt multinationella banken PNB Paribas som har miljardinvesteringar i kolkraft.

–Att cop21 sponsras av fossilbolag, det är en sådan sak som inte får ske. Oljelobbyister välkomnas att delta som observatörer, det får mig att misströsta. Man undrar vilken intetntionerna är och vilka som får sin röst hörd mest. Vi vet att civilsamhället inte är de med mest pengar. Fossilbolagen har allt att vinna på att klimatavtalet blir så svagt som möjligt, säger Olivia Linander.

Men är det inte viktigt att få med sig stora företag i klimatarbetet?

– När man tjänar pengar på det som är destruktivt blir jag misstänksam. Naturligtvis är det viktigt att få med sig företagen, men det är när besluten är tagna. De ska inte få vara med i processen. Man ska uppmuntra företag till att medverka till en god värld men det finns en tendens att ge civilsamhället allt mindre insyn med allt färre observatörer och att stäng förhandlingsrummen för ideella krafter. Istället låter man företagen vara med och sätta dagordningen. Då blir jag orolig vilka intentioner som finns bakom den här typen av möten. 

Tema

Klimatmötet i Paris

Artiklar