Klimat.

2015-12-01 21:00
Bild: Hasan Jamali/AP

Fossilgas ska rädda världens oljebolag

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

”Gas stinker”

I mitten av november skickade miljöorganisationen Friends of the Earth pruttkuddar till 600 EU-byråkrater. På så sätt ville aktivisterna uppmärksamma att “gas stinker” och är oförenligt med EU:s klimtmål. De ställde sig kritiska till att energikommissionären Maros Sefcovic vill satsa på kostsamma gasprojekt istället för att investera i rena energikällor.

Enligt talespersonen Brook Riley har kommissionen fallit för industrins “spin” om att gas är en lösning på klimatförändringar och energisäkerhet. “Det är helt i strid med överväldigande vetenskaplig konsensus att majoriteten av fossila bränslen, inklusive gas, måste stanna i marken om vi ska undvika klimatförändringarnas värsta konsekvenser”, säger Brook Riley i ett uttalande.

•Enligt Friends of the Earth är gas jämförtbart med kol i fråga om utsläpp av växthusgaser, då stora mängder metan lösgörs vid gasutvinning.

2 000 miljarder fat olja. Så mycket olja uppskattas ha funnits i världen innan människan började utvinna och förbruka den. Nu har vi använt ungefär hälften, 970 miljarder fat olja.

70 procent av all olja används till transporter. Sveriges inrikes transporter förbrukar motsvarande 60 miljoner fat olja per år.

80 procent av världens energiförbrukning kommer från fossila bränslen som ligger bakom majoriteten av utsläppen av koldioxid.

89 miljoner. Ungefär så många fat olja per dag förbrukar hela världen. Det motsvarar cirka 32 miljarder fat olja per år.

80 procent, minst, av de fossila resurser som finns kvar i marken måste stanna där för att vi ska ha en rimlig chans att nå målet om att medeltemperaturen inte ska öka mer än två grader, enligt IEA (Internationella energirådet).

Tema

Klimatmötet i Paris

Artiklar